Het is de langst durende relatie in een leven: die tussen broers en zussen. En dan maakt het ook nog uit of ze ouder zijn of jonger, jongen of meisje – het heeft allemaal invloed, een heel leven lang. Want tussen hen vinden de grootste ruzies plaats, maar ook de grootste leerprocessen. Wat betekent de positie van een kind in het gezin nu eigenlijk? Wij hebben de kinderrij voor je opgesteld.
De oudste
De bazige oudste die zich verantwoordelijk voelt voor de rest van de kinderrij en die als eerste moet onderhandelen over het tijdstip van thuiskomst bij het uitgaan. Bewust of onbewust worden ze door hun ouders vergeleken met een jongere broer of zus: ‘jij bent al zo groot, jij kan vast wel zelf je jas aandoen’ of er wordt ze gevraagd om even op te letten. Vaak willen oudsten ook zelf helpen en nemen ze graag de leiding bij het bedenken van spelletjes of bij het samen maken van huiswerk.
De middelste
Worden ze thuis over het hoofd gezien? Zijn ze geneigd niet erg hun best te doen, omdat ze overschaduwd worden door een dominante oudste en een schattige jongste? Hangt rondom de oudste de mythe van verantwoordelijkheidsgevoel, van het middelste kind wordt verwacht dat het met iedereen goed overweg kan. De diplomaten die met slimme compromissen weten te komen. Zij zijn tenslotte de leerling van de oudste en de leraar van de jongste.
De jongste
De zorgeloze spring-in-’t-veld, de laatste in de kinderrij. De grappenmakers die misschien wel kunstenaar worden of acteur, omdat ze vanuit hun positie al jong hebben geleerd om te observeren. Zijn ze spontaner, socialer, ongecompliceerder en geestiger dan de rest? Ze worden door hun oudere broers en zussen vaak benijd om hun positie, want ze kunnen er ‘toch niks aan doen’, ze begrijpen het gewoon nog niet helemaal omdat ze nog zo klein zijn.
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Alleen in november 20% korting met code TANTRA20
Geen kinderrij: enig kind
Voelt een kind dat alleen opgroeit zich eenzaam of juist gezegend door al die geconcentreerde liefde? Lange tijd werd gedacht dat enig kinderen slechter af zijn. Ze zouden minder sociaal opgroeien. Maar het blijkt dat wat eerst een nadeel leek – altijd met volwassenen optrekken – ook voordelen kan hebben. Enig kinderen scoren vaak hoger op intelligentietests. De input thuis is groot, ze luisteren naar volwassen conversaties, hun vocabulaire breidt zich snel uit. Er is meer geld voor de opvoeding beschikbaar, want er hoeft niets verdeeld te worden. Anderzijds kan de druk die ze voelen groot zijn, waardoor ze zich in de puberteit kunnen gaan afzonderen.
Invloeden
- Als ouders de emotie van een broertje of zusje hardop uitspreken helpt dat de andere kinderen om hun eigen emoties te benoemen. ‘Henk voelt zich verdrietig als hij niet mee mag spelen.’
- Het oudste kind heeft meer macht in de relatie – puur omdat het groter is en meer kan – vaak dominant.
- Twee kinderen van hetzelfde geslacht zul je als ouder sneller met elkaar vergelijken.
- Kinderen leren meer van hun oudere broer of zus dan van een vriendje of vriendinnetje.
- Als de oudste door serieus en verantwoordelijk gedrag aandacht krijgt, dan kun je als jongste de conclusie trekken dat je iets nieuws moet verzinnen om ook aan bod te komen. Door grappen te maken bijvoorbeeld.
Dit is een redactioneel aangepast fragment uit happi.kids ‘Zonnekracht’ (nr. 2 – 2019). Wil je verder lezen over de invloeden die broertjes en zusjes op elkaar hebben? Je vindt het nummer nu in onze shop!
Cadeautjes voor een broertje of zusje nodig?
Meer lezen?
- Oogjes dicht, snaveltjes toe… Een voorleesverhaal over de kleine flamingo Mingo
- Hey sunshine #1: Daantje Niekus en Daan Rot de Launay
- Dromen en nachtmerries bij kinderen: zo ga je ermee om
(Tekst: Wies Enthoven)