Vertelt je kind aan het ontbijt in geuren en kleuren wat het heeft gedroomd? Of schrikt het wel eens wakker van een nachtmerrie?
Kinderen verwerken in hun dromen, net als volwassenen, gebeurtenissen uit hun leven. Volwassenen kunnen daarop reflecteren, jonge kinderen nog niet. Daarom: drie tips om de dromen van je kind bespreekbaar te maken.
Rust voor het slapengaan
Voorlezen, een verhaaltje vertellen en nog wat kletsen, stimuleren je kind om rustig te gaan slapen. Het helpt om daar een ritueel van te maken, zodat een kind voor het slapengaan niet méér informatie hoeft te verwerken dan nodig. Kijk de kamer ook eens rond op meubels of spullen die een enge schaduw kunnen vormen in het donker. Een nachtlampje, dromenvanger, de deur open of juist dicht doen, kunnen ook voor meer rust zorgen.
Praat over dromen
Als je kind gedroomd heeft, probeer het dan niet af te doen met: ‘het was maar een droom’. Fantasie of niet, beleef de emotie van je kind over de droom mee en praat er samen over. Nachtmerrie? Wat zou er in de nachtmerrie moeten veranderen om deze positief te laten eindigen? Door erover te praten, komen eventueel onderliggende angsten die de nachtmerrie veroorzaken, ook makkelijker boven. Probeer hierbij open vragen te stellen en invullen te voorkomen.
Eigen bed
Probeer om je kind na een enge droom wel weer in zijn of haar eigen bed te krijgen. Door het meteen bij jou in bed te nemen, associeert het de eigen kamer met een onveilige plek. Blijf liever even op bed zitten zodat je kind weer kan gaan slapen en verzin samen iets leuks om over te dromen.
Meer weten over kinderdromen en hoe je erover in gesprek kunt?
- Lees Kinderdromen van José Sagasser
- Lees How2Talk2Kids van Adele Faber
Meer Happinez?
- Ontdek wat jouw dromen over jou te vertellen hebben
- Jouw 12 terugkerende dromen (en nachtmerries) verklaard
- Zo onthoud je je dromen