Je herkent gezinsdynamiek vaak op momenten dat het niet goed gaat. Zoals in de corona-tijd, als iedereen opeens thuis is. Zo’n situatie vraagt ook veel, het is normaal als het dan even niet zo lekker loopt. Daarom is het in tijden zoals deze nóg belangrijker om je van die dynamiek bewust te zijn en er met elkaar over te praten. Gezinspsycholoog Jolein Monteiro legt uit hoe je dat aan kunt pakken.
Leer te benoemen dat het niet lekker loopt
Volgens Jolein Monteiro is het normaal dat het even niet zo lekker loopt als iedereen ineens veel thuis is, maar de dynamiek in een gezin is in elk geval een geweldige leerschool. Monteiro: “Wisselwerking tussen mensen heb je overal en een gezin is misschien wel de beste plek om ermee om te leren gaan. In een gezin heb je ruimte om te oefenen en van elkaar te leren. Je leert je standpunt verwoorden, grenzen aangeven, zeggen wat je wilt. Als je het kunt benoemen, scheelt dat al.”
Stel vragen om een gesprek te openen
Door open vragen te stellen geef je elk gezinslid de kans om zich te uiten, wat kan leiden tot een mooi gesprek. Zo kan iedereen meedenken over hoe jullie kunnen zorgen voor een fijne sfeer. Monteiro geeft een aantal voorbeelden van vragen die het gesprek kunnen openen:
- Hoe loopt het nu?
- Hoe dóen wij dit, als gezin?
- Wat vind jij fijn?
- Wat heb je nodig?
Praat ook met je kind of partner apart
In corona-tijd zit je als gezin best wel op elkaars lip. Jolein Monteiro: “Daarom is het dan nog honderd keer belangrijker om je van die dynamiek bewust te zijn en er met elkaar over te praten, ook met je kind of je partner apart.” Die momenten zijn in deze tijd al schaarser dan normaal. Zorg voor genoeg tijd om rustig onderling te praten.
Je mag even níet zo lekker in je vel zitten
Zorg ervoor dat je allemaal je eigen plek mag innemen, en dat dat een plek is waar je je fijn voelt. Juist nu is het belangrijk dat ieder gezinslid de ruimte heeft om even níet zo lekker in zijn of haar vel te zitten. Jolein Monteiro: “En dat je het kunt zéggen als je je niet op je plek voelt en dat jullie dan samen een oplossing zoeken. En als een oplossing er even niet is, zoals in het geval van corona, dat je dat erkent en wel rekening houdt met elkaar.”
Meer lezen over gezinsdynamiek?
In Happi.kids 3-2020 vind je een uitgebreid dossier over gezinsdynamiek. Over de dynamiek in een samengesteld gezin, omgaan met een chronische aandoening bij een van de kinderen en hoe je kinderen kunt laten meedenken over een fijne sfeer. Het nummer ligt nu in de winkel en is te koop in de Happinez webshop.
Meer Happinez?
- Zo zorg je voor een positieve gezinsdynamiek
- Dit maakt je huis een thuis voor je kind
- Liefdeslessen van moeder op dochter, van Susan Smit