Ze kunnen zich er urenlang spelend vermaken én zichzelf er compleet in verliezen: de fantasiewereld van kinderen. Maar de levendige fantasie en het vermogen tot dagdromen waar een kind over beschikt hebben nog een andere mooie functie. Door hypnose toe te passen bij kinderen, en daarbij dus in te spelen op de levendige fantasie, kunnen functionele pijnklachten en angsten verdwijnen.
Veel basisschoolkinderen komen bij de kinderarts met buikpijn zonder dat daar een onderliggende medische oorzaak voor is. Wanneer er geen ziekte of afwijking te vinden is voor de pijn is er sprake van functionele buikpijn. Het pijnsysteem van het kind is dan min of meer op hol geslagen: er ontstaat hevige pijn op momenten dat dit lichamelijk gezien niet ‘nodig’ is.
Effectieve behandelmethode
In de meeste gevallen gaat functionele buikpijn na een aantal jaren vanzelf over. Steeds meer ziekenhuizen in Nederland passen echter hypnotherapie toe. Voor kinderen met functionele buikpijnklachten blijkt hypnose namelijk een zeer effectieve behandelmethode te zijn. Al na een paar behandelingen kan de pijn volledig verdwijnen.
Prof. dr. Marc Benninga noemt hypnotherapie zelfs de meest aangetoonde effectieve methode voor kinderen met functionele buikklachten. Hij is kinderarts maag-darm-leverziekten en onderzocht het effect van hypnose bij kinderen.
De resultaten verrasten hem behoorlijk: maar liefst 85% van zijn patiënten die behandeld werden door een hypnotherapeut werd na vijf à zes behandelingen beter. Van de kinderen die door de kinderarts werden behandeld met medicijnen en gesprekken, werd slechts 25% beter.
‘Mijn kind? Onder hypnose?’
Inmiddels is hypnotherapie de enige wetenschappelijk bewezen therapie bij functionele buikpijnklachten. De behandeling is bovendien door de Nederlandse Vereniging Kindergeneeskunde erkend en opgenomen in de richtlijnen voor kindergeneeskunde in Nederland.
Toch klinkt het best heftig; een kind onder hypnose brengen. Leonie Pierik, kinderarts in het Ommelander Ziekenhuis Groningen, ziet vaak kinderen met buikpijn op haar spreekuur. Regelmatig verwijst ze hen door naar een hypnotherapeut. ‘Sommige mensen schrikken inderdaad wel als ik begin over hypnose bij hun kind. Veel mensen zien hypnose als iets wat gebeurt in shows, dat mensen dingen doen die ze eigenlijk niet willen.’
Een soort dagdromen
Leonie legt de ouders dan uit dat kinderen door hypnose juist heel goed in staat zijn de controle te krijgen over zichzelf. Tijdens de hypnose gaan ze in gedachten naar een plek die voor hen heel fijn is. Daar krijgen ze van de hypnotherapeut bijvoorbeeld de opdracht om aan knoppen te draaien waarmee ze de pijn kunnen verminderen. Een soort dagdromen, dus.
‘Het grappige is dat kinderen vaak veel meer openstaan voor hypnose dan volwassenen. Kinderen kunnen veel beter dagdromen omdat ze nog onbevooroordeeld zijn. Hoe jonger het kind, hoe sneller het in de fantasiewereld terecht komt. Sommigen hebben zelfs hun ogen nog open en ze zijn al ergens anders’, aldus Leonie.
Hypnose bij angst
Niet alleen voor psychologen en kinderartsen maar ook voor pedagogisch medewerkers kan hypnotherapie uitkomst bieden. Bijvoorbeeld wanneer een kind erg angstig is voor een bepaalde ingreep of een prik. Een simpel voorbeeld van hypnose is dat een kind tegen een molentje blaast terwijl het een prik krijgt. Doordat de concentratie ergens anders op gefocust is, voelt het kind de pijn van de prik niet.
Er zijn inmiddels ruim zeventig ziekenhuizen in Nederland waar hypnotherapie wordt toegepast. Ook kinderen met klachten als bedplassen, slapeloosheid, concentratieproblemen, jeuk en eczeem lijken baat te hebben bij hypnotherapie, maar tot nu toe is alleen de werking van hypnose bij functionele buikpijn wetenschappelijk bewezen.
Meer Happinez?
- Waarom ouders de lat best iets lager mogen leggen bij het opvoeden
- Aan alle bonusouders: Susan Smit schreef je deze brief
- Ben je een ‘luie ouder’? Dan ben je goed bezig!