Ja, we kunnen de maatschappij mooier maken. Hoe we dat kunnen doen? Volgens Pauline Bijster gaat dat vanzelf, als we allemaal vaker belangeloos iets toevoegen aan de maatschappij of aan de community. Wat dat dan ook is.
Als ik ga hardlopen langs het meer, kom ik altijd langs een grote houten krokodil. Het is een prachtig houten beeld, toevallig verkopen ze van die uit hout gesneden dieren bij mij in de straat en ze zijn duur. Hij staat tussen het riet. Alsof er een heuse krokodil tussen het Nederlandse polderriet zou opduiken, en altijd als ik erlangs loop, moet ik gniffelen.
Ik weet niet wie het beeld heeft neergezet. Is het de scoutingvereniging die een stukje verderop zit? Is het van de havenmeester? Van iemand die in de buurt woont?
Belangeloze toevoeging
Een beeld in de openbare ruimte zetten, of een bankje of een mooie plant, is zoiets als het touwtje door de brievenbus van Jan Terlouw (weet je nog, de beroemde-DWDD speech die viral ging waarin hij zei dat we vertrouwen missen in onze samenleving, en dat hij de touwtjes door de brievenbussen mist). Het is niet hetzelfde natuurlijk, niet precies, maar het heeft ermee te maken. Een Nederlands meisje met Indiase ouders vertelde me dat zij opgroeide met het begrip ‘seva’: dat is het belangeloos iets toevoegen aan de maatschappij of aan de community, wat dan ook.
In kranten en op televisie zie je vaak de ene kant van het verhaal: tegenwoordig denken we vooral aan ons eigen leven, kinderen, voortuin en als het daar goed gaat, stopt onze betrokkenheid. In de rest van de wereld zijn we angstig en niemand is te vertrouwen.
Delen en de wereld mooier maken
Maar er is ook de andere kant van het verhaal: mensen zijn best lief, en meestal wel te vertrouwen, en als je deelt wat je hebt, maak je de wereld ietsje mooier. Delen gebeurt op veel meer plekken. Mijn stiefvader heeft een berm naast het huis beplant met prachtige bloemen en zelfs aan de tuinmannen van de gemeente gevraagd of ze dat stuk niet willen maaien. Guerilla gardering heet dat, hij houdt de berm bij, het is zeker de mooiste berm van Nederland. Op kleine overdekte boekenplankjes zetten mensen boeken neer die ze niet meer willen, die andere mensen gratis kunnen meenemen. Het bankjescollectief.nl probeert ervoor te zorgen dat er op zoveel mogelijk plekken in Nederland bankjes staan: zodat de openbare ruimte meer een openluchtcafé wordt, een plek waar buren elkaar kunnen ontmoeten.
De genereuze maatschappij
Op 5 oktober jl. hield wetenschapper Pamala Wiepking een aangrijpende TEDtalk over dit onderwerp, tevens haar onderzoeks-onderwerp: de ‘generous society’, ofwel de genereuze maatschappij. We kunnen de wereld beter maken, mooier, fijner, als we maar wat meer gaan leven naar onze waarden. Als je gelooft in spullen en rijkdom delen, kun je het beste beginnen met spullen en rijkdom te delen. Als iedereen dat doet, stelt Wiepking, ook al deel je maar een piepklein beetje, wordt de wereld echt een mooiere plek.