Waarom knuffelen met je kind zo belangrijk is

Waarom knuffelen met je kind zo belangrijk is Waarom knuffelen met je kind zo belangrijk is Waarom knuffelen met je kind zo belangrijk is

Knuffelen met je kind is makkelijk – als ze klein zijn… Maar hoe blijf je die gewoonte erin houden als ze groter worden? Bij Pauline thuis hebben ze daarom een dagelijks knuffelmoment, voor elk gezinslid dat niet meer op schoot past.

Knuffeligheid

Als ze klein zijn gaat het vanzelf. De baby wil zelfs niet slapen zonder moeder. Peutertjes nestelen zich vanzelfsprekend een groot gedeelte van de dag op je schoot. Met een jaar of vier is er al een stukje knuffeligheid af, maar dan stoten ze gelukkig nog heel vaak hun knie waarna ze huilend in je armen rennen. Maar, ik had dit ook niet verwacht, dat wordt minder. Op een dag mag je geen knuffel meer geven op het schoolplein, alleen nog op de parkeerplaats verderop. Op een dag lost een kus de pijn niet meer op.

Hun lichamen worden groter en hoekiger, hun humeur steeds volwassener. Hun opmerkingen steeds meer puber. ‘Mam, je stinkt!’ krijg je te horen, op een goede ochtend, als je ze wilt omhelzen voordat je zelf hebt gedoucht. Mijn oudste zoon is allang te zwaar om op te tillen. En hij heeft dezelfde schoenmaat als ik. Zo kan het gebeuren dat je die knuffel een keer vergeet.

De dagelijkse knuffel

Om deze wederzijdse ongemakkelijkheid voor te zijn, bedacht mijn dochter van acht ‘de dagelijkse knuffel’. Die moet op een voor haar geschikt moment plaatsvinden, ik heb niets te zeggen over dat moment, maar toch vind ik het een leuk initiatief. Het herinnert ons eraan dat we ondanks die hoekige lichamen en ondanks het feit dat ze de halve dag op school en de andere helft van de dag bij vriendjes of op een sportclubje zijn, het knuffelen niet mogen vergeten.

Ik hou van jou

Voor Happinez interviewde ik een keer engelenmevrouw Lorna Byrne. Na het officiële interview, in de lounge van een chic hotel in Rotterdam, hadden we het over kinderen. Ze zei dat de belangrijkste oudertaak volgens haar heel simpel is: van ze houden. ‘Vroeger zeiden ouders nóóit tegen hun kind: ik hou van jou’, zei Byrne, terwijl ze me aankeek met die gekke, prangende ogen. ‘Mijn ouders hebben het nooit gezegd. Tegenwoordig zeggen mensen het wel. Dat is heel goed!’ Het is volgens haar simpel: zeg elke dag tegen je kind ‘ik hou van jou’ en alles komt goed. Als iedereen ter wereld dat zou doen, zou het zelfs goed kunnen komen met de hele wereld.

Ik hou van jou zei ik al elke avond, tegen ieder kind apart, voor het slapengaan. Daarnaast hebben we nu de dagelijkse knuffel voor alle leden van het gezin die niet meer op schoot passen.

Ik weet niet of we alle grote wereldproblemen ermee kunnen oplossen. Maar het is het proberen waard.


Meer Happinez?

Over auteur
Kinderen verrijken je leven, maar zorgen tegelijkertijd voor enorme puinhopen in huis en hoofd. Ervaringsdeskundige Pauline Bijster (vier kinderen in de leeftijd van 11, 9, 4 en 2) vertelt hoe zij het aanpakt.
Volgend artikel
(Een beetje) genderneutraal opvoeden: hoe doe je dat?
(Een beetje) genderneutraal opvoeden: hoe doe je dat?