DIY dromenland: eerste hulp bij de nare dromen van je kind

DIY dromenland: eerste hulp bij de nare dromen van je kind DIY dromenland: eerste hulp bij de nare dromen van je kind DIY dromenland: eerste hulp bij de nare dromen van je kind

Dromen zijn belangrijk om de indrukken van een dag te verwerken. Maar omdat niet alle ervaringen en gedachtes even leuk zijn, kan een droom ook ontaarden in een nachtmerrie. Wat voor droom het ook is, het is belangrijk om hem serieus te nemen en samen te uiten in bijvoorbeeld een knutsel. Dan wordt de fantasie hanteerbaar en kan de droom een plekje krijgen. Dit zijn er een paar.

Monsterpot

Soort droom: Monsters, spoken & heksen

In de top drie van meest voorkomende nachtmerries staan achtervolgingen door monsters of andere gevaarlijke wezens. De dromen zijn natuurlijk niet echt, maar vóelen wel zo: de angsten die worden uitgestaan zijn hetzelfde als bij een echte gebeurtenis. Dus neem de dromen serieus. Voordat het leidt tot angst om te gaan slapen, kun je samen met je kind een oplossing verzinnen om de monsters te slim af te zijn. Let wel: je kunt hints geven, maar het is belangrijk dat het kind zelf de oplossing aandraagt, of het gevoel heeft dat ie dat doet. Dan heeft het een grotere kans van slagen. Een idee is bijvoorbeeld je kind te vragen om de monsters die hij vreest in zijn dromen, te tekenen of te knippen uit karton. Liefst zo gedetailleerd mogelijk. Stop ze in een pot en spreek daarbij een samen verzonnen ‘monster spell’ uit en doe een groot slot erop. Omdat de monsters nu overdag aandacht hebben gekregen, hoeven ze zich ’s nachts niet meer zo te laten horen.

Troostknuffel

Soort droom: Verdwalen, mama kwijt

Dromen dat je de weg kwijt bent of je ouders niet kunt vinden komen ook met een zekere regelmaat voor. Bij het gevoel van alleen-zijn kan een knuffel helpen: helemaal als ie speciaal daarvoor gemaakt is. Die kan het kind geruststellen: het is een veilig gevoel als er iets in de buurt ligt dat stevig beetgepakt kan worden als het spannend wordt.

Vraag je kind een wezen te tekenen waar hij zich mee verbonden voelt, waarbij hij zich veilig voelt – het hoeft geen echt schepsel te zijn, het kan ook verzonnen worden. Als materiaal kun je gebruiken wat je voorhanden hebt – een oude gebreide trui voor wat warmte, zacht katoen om te knuffelen – wassen hoeft niet, want de geur van mama doet ook wonderen. Vilt werkt ook heel fijn, dat is gemakkelijk uit te knippen en kan een kind zelf aan elkaar rijgen met grote dikke steken met borduurgaren. Vul het wezen met stukjes overgebleven stof of met wat vulling uit een kussen. Vaak heb je alles wat je nodig hebt al voorhanden: kunst is alleen het te leren zien!

Meer weten?

In Happi.kids 3-2020 lees je meer manieren om met de dromen van je kind om te gaan. Bestel dit nummer in onze webshop.

Meer Happinez?

Beeld: fotografie: Chantal Ariens, styling: Tilly Hazenberg

Over auteur
Nicole van Borkulo is sinds 2015 werkzaam als eindredacteur bij Happinez. Ze studeerde journalistiek en specialiseerde zich in tijdschriften, waar ze inmiddels al ruim tien jaar vol enthousiasme mee bezig is in haar werk. Nicole houdt zich veel bezig met voeding, haar kinderen en duurzaamheid, waar ze ook graag mooie artikelen over schrijft voor Happinez.
Volgend artikel
Inclusief opvoeden: hoe doe je dat?
Inclusief opvoeden: hoe doe je dat?