Als je je ochtend goed begint, heb je daar de hele dag plezier van. En het is een mooi moment om samen te zijn. Ondanks dat er van alles ‘moet’: opstaan – wat niet altijd even makkelijk is – aankleden, tandenpoetsen… De kunst is om uit het ‘ochtendspits-gevoel’ te blijven.
Deze ochtendrituelen kunnen daarbij helpen. Kies er één (of meer) die bij jullie ochtend past.
Ochtendritueel 1: Het gouden kwartier
De gouden tip blijft: sta een kwartier eerder op. Zo heb je overal net iets meer tijd voor, of juist een kwartier helemaal voor jezelf, om te mediteren bijvoorbeeld – dé manier om je dag stressvrij te starten. Je kunt ook afspreken met elkaar tot een bepaalde tijd stil te zijn, dat iedereen even op zijn eigen manier op kan starten voor de dag echt begint. De een vindt het misschien lekker om nog even in bed te liggen, de ander wil even snel de krant lezen, nog iets voorbereiden voor school of werk of wat yoga doen.
Door daarna gezamenlijk iets te doen creëer je een gevoel van verbinding. Je kunt er op elk moment mee beginnen en iets wat je één keer per week doet, is ook een ritueel. Kijk wat er bij je gezin past, wat jullie allemaal leuk vinden. Het maakt je gezin steviger en de band dieper.
Ochtendritueel 2: Just dance, dance, dance
Zet een muziekje op in de ochtend en word wakker door met de kinderen te dansen, springen en te rekken. Huppel door de kamer, draai rondjes en verzin gekke nieuwe pasjes. Goed voor lichaam en humeur én je bent meteen actief. Leuk om iedereen een keer een liedje te laten kiezen. Je kunt er ook een activiteit aan verbinden: een aankleedlied! De opruimdans! Met een fijn deuntje erbij wordt elk klusje leuk. Of doe er yoga-oefeningen op.
Inspiratie nodig? Hier vind je een lijst met goed dansbare liedjes waar je vrolijk van wordt.
Ochtendritueel 3: Mindful ontbijten
Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar – is een bekend gezegde. Als je je ontbijtritueel tijd en aandacht geeft, bouw je energie op voor de hele dag. Maar hoe stel je iedereen tevreden aan tafel en voldoe je aan ieders behoefte? Probeer je ochtend zo in te richten dat je met elkaar aan tafel kunt zitten – zonder scherm of boek. Het kan dat iedereen ’s morgens iets anders wil eten – ieder mens heeft een andere constitutie, ofwel dosha in de Ayurveda.
Een oplossing kan zijn om een gezonde basis van een havermoutpap en volle melk te maken en daarbij allerlei bakjes met verschillende ingrediënten op tafel te zetten, zodat iedereen zijn eigen pap kan ‘versieren’. Zet wat potjes met kruiden, bakjes met noten en allerlei soorten seizoensfruit neer. Dat vinden kinderen vaak leuk om te doen en ze staan nog dichtbij hun gevoel dus kiezen waarschijnlijk ook wat ze nodig hebben – áls je geen schaaltjes hagelslag erbij zet…
Meer lezen over het ouderschap?
Hoe geef je je kind een goed zelfbeeld mee? 10 tips.