Opvoedtips van niemand minder dan Gandhi

Opvoedtips van niemand minder dan Gandhi Opvoedtips van niemand minder dan Gandhi Opvoedtips van niemand minder dan Gandhi

Mahatma Gandhi (1869-1948) was een Indiaas politicus en leider van de Indiase onafhankelijkheidsstrijd. Hij was een voorstander van geweldloosheid als middel voor revolutie. 

Arun Gandhi, reist de wereld over om zijn boeken te verkopen en mensen over de wijze lessen van zijn opa te vertellen. Tevens is hij oprichter van het ‘Gandhi Institute for Nonviolence’ in de Verenigde Staten.

Omgaan met boosheid

‘Woede is geen slechte emotie,’ legde Arun uit aan een journalist van het Financieel Dagblad toen hij afgelopen december een bezoek aan Nederland bracht. ‘Maar we leren onze kinderen te weinig vaardigheden om hun woede te kanaliseren.’

Time-out

Als hij boos werd moest hij van zijn grootvader een time-out nemen en in een schriftje opschrijven waarover hij zo boos was. Het doel was rustig worden, maar ook een uitweg vinden: aan een oplossing denken in plaats van aan een wraak.

Het inzicht wat Gandhi gaf

Opa Mahatma Gandhi probeerde de kinderen in de familie de filosofie van geweldloosheid bij te brengen met simpele opdrachten. Zo liep Arun eens langs een etalage met prachtige potloden.

Hij gooide prompt het stompje potlood dat hij bij zich had weg in de bosjes, en wilde een nieuwe. Toen zijn grootvader dit ’s avonds hoorde, gaf hij hem een zaklamp en stuurde hij zijn kleinzoon terug om het potloodje in het donker te zoeken.

Het kostte de jongen twee uur. Toen hij terugkwam, zei opa: Weggooien is verspilling en daarmee doe je de natuur geweld aan. Arun zegt: ‘Daarna wees hij me erop dat er mensen zijn die zo arm zijn dat ze geen potlood kunnen kopen. Ik droeg bij aan de schaarste en maakte het nog onbereikbaarder voor hen. En daarmee deed ik die mensen ook geweld aan.’

Meer Happinez?

Over auteur
Kinderen verrijken je leven, maar zorgen tegelijkertijd voor enorme puinhopen in huis en hoofd. Ervaringsdeskundige Pauline Bijster (vier kinderen in de leeftijd van 11, 9, 4 en 2) vertelt hoe zij het aanpakt.
Volgend artikel
Hoe voer je een goed gesprek met je kind? Deze 12 vragen zijn het begin
Hoe voer je een goed gesprek met je kind? Deze 12 vragen zijn het begin