Om een goede band tussen een pasgeboren baby en zijn vader te ontwikkelen, is het belangrijk dat jonge vaders tijd met hun kind doorbrengen. In Nederland krijg je als kersverse vader echter maar twee dagen betaald verlof. Volgens ondernemer Nina Pierson moet dat anders, en dat is waarom ze een petitie tegen langer partnerverlof te beginnen.
In Nederland krijgt de partner van een vrouw die net is bevallen twee dagen betaald kraamverlof. Daarnaast kunnen vaders sinds vorige maand nog drie dagen ouderschapsverlof opnemen. Het ligt aan je cao of dat betaald is. Er zijn ook steeds meer bedrijven die langer verlof bieden. Zo maakte ING recent bekend vaders een maand betaald vrij te geven als ze ouder worden. In vergelijking met andere landen zijn deze vijf in de wet vastgelegde vrije dagen weinig: zo hebben vaders in Frankrijk 28 weken vrij, krijgen Duitse mannen negen weken doorbetaald, en Belgen negentien.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer gelijkheid in huis
Het verschil met onze buurlanden is dus behoorlijk, en dat terwijl in die landen de verdeling van zorgtaken tussen vader en moeder aanzienlijk beter geregeld zijn – doordat de vader zolang thuis is na de bevalling. Reden voor Nina om daar wat aan te doen, door een petitie voor langer ouderschapsverlof te beginnen. ‘Ten eerste voor de hechting van vader en kind, of eigenlijk moet ik zeggen, partner en kind. Dat is één ding en betere zorgverdeling in huis tussen mannen en vrouwen. En daarbij creëer je eigenlijk ook meer gelijkheid op werkvlak voor vrouwen als mannen.’
Zweeds voorbeeld doet goed volgen
In veel andere landen hebben partners al meerdere weken achter elkaar vrij. In Zweden heb je zelfs ruim een jaar ouderschapsverlof en dat mogen de ouders dan zelf indelen. Daarbij behouden ze ook nog eens tachtig procent van hun loon. Nina: “Ik heb een Zweedse moeder, en heb van jongs af aan meegekregen hoe goed het daar geregeld is.”
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Bij veertigduizend handtekeningen wordt de petitie voorgesteld aan de Tweede Kamer. Op Nina’s online platform Bedrock lees je meer over waarom ze deze petitie is gestart.