Een doula is er om je te ondersteunen tijdens je zwangerschap en kraamtijd. Ook blijft ze gedurende de hele bevalling bij je, maar ze is géén verloskundige. Twee doula’s vertellen over hun bijzondere werk.
Isabel Mercedes is doula in Amsterdam en moeder van twee kinderen. Het ontroert haar steeds opnieuw als vrouwen vertrouwen krijgen in hun lichaam.
“Een van mijn belangrijkste taken als doula is om vrouwen te helpen dichter bij zichzelf te komen. Ik heb maatschappelijk werk gedaan en een bedrijf gerund in import en export, maar ik wilde graag weer met mensen werken, het liefst met vrouwen, en hen helpen contact te maken met hun binnenste. Daarom werd ik doula.
Het mooiste en meest ontroerende moment vind ik als vrouwen inzicht krijgen in het feit dat ze de baas zijn over hun eigen lichaam en vertrouwen krijgen in dat lichaam. Dat ze het recht hebben om dingen te zeggen of om dingen te willen. Ik zie dan de blijdschap in hun ogen groeien, de angst gaat weg. Er is zoveel angst rondom zwanger zijn en bevallen. In verhalen, in films en op tv is een bevalling altijd alleen maar paniek. Dat is wat we verkopen en kopen: ‘een bevalling is erg’. Maar dat is helemaal niet zo. Het mooiste is als deze angst weg gaat.”
Kassandra Schreuder is doula in Haarlem en oprichter van doulatribe.nl. Ze heeft drie kinderen en een stiefkind. Ze ziet bevallen als een spiritueel proces.
“Het allerbelangrijkste van het vak is voor mij: er kunnen zijn voor iemand, in liefde. Je kunt als doula niet de held gaan uithangen. Je hoeft niet te gaan hélpen. Het enige wat je moet doen, is er zijn – met heel je hart. De vrouw ondersteunen in haar proces en wat zij wil. De aankomende moeder is de expert. Soms is dat lastig: je wilt het beste voor haar, je komt snel in een doe-modus. Maar iedere vrouw is anders, en elk bevallingsproces is anders. Het liefst wil ik háár proces zo min mogelijk verstoren.
Normale geboortezorg gaat ervan uit dat de vrouw ‘verlost moet worden van haar baby’. Het gaat van iets ‘beter maken’ wat helemaal niet kapot is. Ik geloof in het tegenovergestelde: het proces zo onverstoord mogelijk laten zijn. We moeten teruggaan naar waar we vandaan komen als vrouwen, en weer gaan geloven in de enorme vrouwelijke wijsheid.”
Meer over de doula?
Drie uitgebreide portretten van doula’s vind je in Happi.kids 2-2020. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel ‘m in de Happinez webshop.
Meer Happinez?
- Scheiden zonder strijden: vier tips
- Fijn besef: andere moeders rommelen ook maar wat aan
- Liefdeslessen van moeder op dochter