Wil jij groener leven? Deze (hele) kleine hack maakt heel erg veel verschil

Wil jij groener leven? Deze (hele) kleine hack maakt heel erg veel verschil Wil jij groener leven? Deze (hele) kleine hack maakt heel erg veel verschil Wil jij groener leven? Deze (hele) kleine hack maakt heel erg veel verschil

Hoe verban je plastic uit je badkamer? Er zijn kleine dingen die je kunt doen, en die uitmaken. Soms zijn ze héél klein…

Sommige veranderingen komen van mijn vriend. Hij is rigoureuzer dan ik en ook streng. Meestal verzet ik me eerst. Totdat ik erachter kom dat zijn ideeën helemaal zo gek nog niet zijn, en dan doe ik snel net alsof het mijn eigen idee was.

Een ouderwets stuk zeep

Hij is bijvoorbeeld tegen plastic shampoo- en badschuimflessen. De eerste keer dat hij dit zei, stonden er 23 plastic flessen op de rand van ons ligbad. Aparte shampoo voor mij, aparte voor de kinderen met krullen, aparte voor de kinderen zonder krullen. Badschuimfles één tot en met zeven. Flessen met restjes, net nieuw gekochte flessen, als-cadeautje-gekregen-flessen. Ik moest hem op dat moment gelijk geven dat 23 plastic flessen veel was, maar sommige hadden we écht nódig. Toch?

Terwijl ik het zei, twijfelde ik meteen en ondertussen introduceerde hij iets grappigs ouderwets in huis: een stuk zeep.

Het Happinez festival komt terug!

Zorg dat je erbij bent en beleef een Magische Reis:
  • 9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan

  • Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer

  • Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk

Een stuk zeep kun je kopen in allerlei geuren en sommige ruiken lekker. Bovendien is het verpakt in een kartonnetje of stukje papier, en niet in plastic. Je went er aan. En het scheelt toch weer wat plastic tubes per jaar.

Piepkleine stukjes

Er is nog iets. Dat las ik in een blog van “Earthy Andy”. Dit is een blog van de knappe Andrea die op Instagram 812.000 volgers heeft, altijd bruin is en haar haar zit altijd goed, die met haar grote liefde samen en twee beeldschone zoontjes op Hawaii woont en de hele familie kan heel goed surfen en skaten. Eén van haar tips: ‘kijk op shampoo- en badschuimflessen of er microbeads in zitten’. Weten van het bestaan van microbeads is zoiets als iets weten over de bio-industrie; ergens hoopte je dat je nooit van het hele bestaan ervan af zou weten. Zodra je het weet, kun je dus eigenlijk nooit meer een fles zeep of een tube tandpasta of mascara bij de plaatselijke super kopen. Je kunt hier stoppen met lezen.
Oké, toch weten? In heel veel verzorgingsproducten, over de hele wereld, zitten minuscule korreltjes plastic verwerkt, deze worden ‘microbeads’ genoemd. Ze zitten in zonnebrand, tandpasta, in shampoo. In heel veel merken. Ze vergaan nooit, en zodra ze in het water en de oceaan terecht zijn gekomen, kunnen ze daar nooit meer uitgehaald worden.

Nooit.

Is er ook goed nieuws? Nouja, sommige producten bevatten geen plastic. Via de website Beat the microbead bijvoorbeeld kun je zien welke. Ik heb weer een nieuw voornemen erbij.

Over auteur
Kinderen verrijken je leven, maar zorgen tegelijkertijd voor enorme puinhopen in huis en hoofd. Ervaringsdeskundige Pauline Bijster (vier kinderen in de leeftijd van 11, 9, 4 en 2) vertelt hoe zij het aanpakt.
Volgend artikel
Een oppepper nodig? Deze playlist staat vol liedjes waar je vrolijk van wordt
Een oppepper nodig? Deze playlist staat vol liedjes waar je vrolijk van wordt