Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en verwonderen zich over de natuur en de wereld om hen heen. Het is leuk en waardevol om deze ontdekkingstocht bij je kind te stimuleren. Niet alleen om hem de schoonheid van de natuur mee te geven – en te laten ontdekken dat hij daarvan onderdeel is – maar ook met de missie dat hij er later respectvol mee omgaat.
Kleine onderzoekers
Jonge kinderen zijn van nature scherpe waarnemers. Dit komt omdat hun wereld nog heel klein is. Zowel in tijd als ruimte. Het gaat niet om vandaag of morgen. Ze leven in het hier en nu en hebben hierdoor oog voor de kleinste details. Bijvoorbeeld voor een minuscuul kriebelbeestje waar hun oog op valt of een takje dat op de stoep ligt. Hierbij gebruiken ze niet alleen hun ogen, maar al hun zintuigen. Kinderen zijn dus echte ontdekkers. Daarbij verwonderen ze zich over dingen waar wij vaak aan voorbij gaan. Zoals de maan die eens in de zoveel tijd ook overdag te zien is.
Ontdek samen de natuur
Om de liefde voor de natuur te stimuleren en alle waarnemingen van je kind aan elkaar te verbinden, zijn er veel leuke natuuropdrachten die je samen kan doen. Hieronder een aantal leuke zomerse doe-dingen:
-
Zomertafel maken
Een leuke activiteit om elk seizoen te herhalen, is het maken van een mooie seizoentafel. Zo leert je kind de kringloop van het jaar. Voordat je de tafel inricht, bedenk je samen wat er bij de zomer hoort. Voor sommige dingen – zoals bloemetjes, zand en schelpen – moet je ook echt naar buiten om deze te verzamelen. Andere items heb je misschien gewoon binnen liggen. Bijvoorbeeld een speelgoedbootje, een geknutseld bijtje en vlinders. En wat zeker niet mag ontbreken: die goudgele, magische zon.
-
Schelpenwindgong
Komen jullie vaak op het strand? Verzamel eens zo veel mogelijk schelpen (liefst met een klein gaatje erin) en maak een schelpenwindgong. Rijg de schelpjes aan een draad – op regelmatige afstand van elkaar. Hang daarna alle draden met schelpen (zoveel mogelijk, zodat het echt gaat klingelen in de wind) aan een middelgrote metalen ring. Zoek een mooi plekje in de tuin of op je balkon waar jullie zelfgemaakte schelpenwindgong kan hangen.
-
Word een echte Ranger
Door lekker naar buiten te gaan, beleef je de natuur. Maar het kan ook gewoon binnen. Maak je kind bijvoorbeeld Ranger van het Wereld Natuur Fonds. Zo haal je ook de natuur aan de andere kant van de wereld dichtbij. Met WWF kan je kind elke dag op expeditie. Hij leert bijvoorbeeld stropers spotten vanuit de hoogste toppen, komt in actie voor zijn favoriete dier via TikTok of redt zeeschildpadden uit de plastic soep. Met deze leuke tips en acties ontdekt hij de bijzondere plekken op aarde en welke (bedreigde) dieren er leven: van het hoogste puntje van de Himalaya tot diep in het regenwoud. Met als belangrijke missie dit te beschermen en hiervoor in actie te komen.
Wordt jouw kind Ranger van het WWF, dan ontvangt hij zes keer per jaar het magazine Rangers Report vol verhalen over wilde dieren en natuurbescherming. Maar ook: elke maand de leukste dierennieuwtjes én duurzame (actie)tips per mail en korting op leuke dagjes uit en bijzondere activiteiten in de natuur, zoals beach clean-ups en vleermuizen spotten.
-
Creëer een regenboog
Met een nieuwsgierig kind is het leuk om proefjes te doen. Zo leert hij op een onderzoekende manier over de wereld om hem heen. Bijvoorbeeld aan de hand van de vier elementen vuur, aarde, lucht en water. Probeer samen eens een regenboog na te maken. Om dit voor elkaar te krijgen, heb je een zonnige dag nodig. Maar ook twee hoge glazen, een wit vel papier en water. Vul de glazen met water en zet die in de zon. De truc is dan om een regenboog te creëren, door met een wit papier rond het glas te bewegen. Welke kleuren zien jullie allemaal?
-
Op blote voeten
Leerzaam, leuk én rustgevend: samen op blote voeten door de modder lopen. Je hebt in ons land veel zogeheten Blotevoetenpaden die hiervoor geschikt zijn. Hierbij moet je af en toe zelfs even een boomstam trotseren of over een slootje slingeren. Gebruik tijdens deze wandeling al je zintuigen. Wat ruik je? Wat voel je? Wat zie je? Wat hoor je? En wat voel je met je voeten? Fijn is dat je blote voeten met al hun energiepunten direct de aarde-energie opnemen, wat voor een gevoel van ontspanning en verbondenheid met de natuur zorgt.
-
Zaaien en oogsten
Ga samen op missie en transformeer de tuin of het balkon tot één grote bloemenzee vol geuren en kleuren. Met deze activiteit kun je je kind laten ervaren dat de natuur geeft en neemt. Sommige zaadjes redden het niet en slakken kunnen plantjes opeten. Maar het kan ook wel goed gaan, en dan zie je dat het geven van water iets oplevert: prachtige zomerbloemen waar ook vlinders en bijen op afkomen. Mooie bloemen die je in juni nog kunt zaaien, zijn bijvoorbeeld goudsbloem, bijenvoer (Phacelia), korenbloem en zonnebloem. En wat je sowieso zaait met deze activiteit, is liefde voor de natuur. Dat kan later alleen maar een mooie oogst opleveren: respect voor de natuur en die willen beschermen.