Yogadocent Johan Noorloos heeft speciaal voor Happinez zijn inzichten vertaald voor jongeren. Zodat je als ouder je kind op weg kunt helpen.
Stap 1: mediteren
Voor de meeste jongeren is stilte vrij zeldzaam, merk ik aan mijn leerlingen. Vrijwel steeds is er afleiding: school en vrienden, televisie en Facebook en niet te vergeten mobiele telefoontjes die voortdurend rinkelen en piepen. Het is moeilijk om je af te sluiten voor al die prikkels. Misschien nog wel meer dan volwassenen hebben jongeren vaak de sterke drang om stilte te vermijden. Ze proberen de zogenaamde leegte die zich vaak in verveling aandient zoveel mogelijk op te vullen.
Maar om te ontdekken ‘wat wil ik het allerliefst, waar word ik nou echt blij van?’ is er rust nodig. Pas als je stil bent, is er ruimte voor verlangens, wensen en dromen om naar boven te komen. Door meditatie kunnen jongeren ervaren dat ze niet hoeven te presteren, niets hoeven te bewijzen, niets hoeven te doen. Met als uiteindelijk inzicht: ik ben goed zoals ik ben, met mijn eigen wensen en verlangens. De onderstaande eenvoudige meditatie-oefening kun je samen met je kind bijvoorbeeld twee keer per dag doen.
Oefening: De stilte van je ademhaling
Sluit je ogen en observeer een paar minuten lang alleen maar je ademhaling. Je hoeft niet te proberen om vervelende gedachten te verdringen of stop te zetten. Laat ze maar gewoon komen en bekijk ze even. Word je bewust van de verhalen in je hoofd. Volg daarna je adem weer: in en uit, in en uit…. Hoe deze oefening ook verloopt, weet dat je het nooit fout doet.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
Stap 2: accepteren
Als je kinderen wilt aanmoedigen om iets over zichzelf te vertellen, dan kun je hen de volgende zin laten aanvullen: ‘Als je écht wilt weten wie ik ben, dan zou ik je vertellen dat ik….’
Veel jongeren zijn op zoek naar een betere, completere en meer bijzondere versie van zichzelf. Omdat ze naar hun idee alleen dán kunnen voldoen aan de verwachtingen die ouders, school, vrienden en de maatschappij aan hen stelt. Als ouder kun je je kind stimuleren om op zoek te gaan naar datgene wat hem of haar gelukkig maakt. Dan wordt ook duidelijk dat het speuren naar een andere, betere ‘ik’ eigenlijk niet nodig is. Waar word je gelukkig van? Wat geeft je energie?
Tot slot: als ouder kun je zelf het goede voorbeeld geven. Accepteer jij je kind zoals het is? Is je blik kritisch en ben je gefocust op datgene waarvan jij vindt dat het anders moet: te laat thuis, ongekamd haar, ‘verkeerd’ vriendje. Of lichten je ogen op, simpelweg omdat je je kind ziet?
Stap 3: visualiseren
Visualiseren betekent dat je zo helder en gedetailleerd mogelijk het gewenste ideaal ergens in de toekomst voor je ziet. Als je kind gaat visualiseren, is het belangrijk dat het zich richt op het eindbeeld, zonder tussenstations. En daarbij ook geen mogelijke hindernissen en beperkingen voor zich ziet. Jongeren hebben in tegenstelling tot veel volwassenen nog onbegrensde vermogens om te spelen, te fantaseren en te geloven.
De kans is groot dat je kind tijdens het visualiseren geconfronteerd wordt met twijfels. Zodra je kind helder op z’n netvlies heeft wát het graag wil verwezenlijken en hóé dit er in de toekomst uit moet zien, steken waarschijnlijk beperkende overtuigingen de kop op: het lukt me nooit, ik ben niet slim genoeg, een ander kan het beter etc.
Hier ligt de mogelijkheid voor jou als ouder om je kind te stimuleren en in hem of haar te geloven. Dit zal eventuele angst en hulpeloosheid aanzienlijk verminderen en geeft je kind hoop, vertrouwen, autonomie en eigenwaarde.
Stap 4: realiseren
Op het moment dat je kind zijn verlangen of droom kenbaar maakt aan de buitenwereld, voelt het zich misschien kwetsbaar. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die vragen: hoe denk je dat te gaan doen? Hoe ga je dat precies aanpakken? Onvoorwaardelijke steun is op dit moment heel waardevol. Het gaat gewoon lukken! Omdat je samen hebt besloten erin te geloven. Stimuleer je kind om op onderzoek uit gaan: welke weg te bewandelen, welke middelen zijn nodig?
Vooral vruchtbare verbindingen zijn belangrijk: mensen die willen en kunnen helpen bij het realiseren van de droom. Een van de grootste misverstanden die kinderen wordt geleerd, is dat ‘kinderen die vragen worden overgeslagen’. Het tegenovergestelde is vaker waar, heb ik gemerkt. Kinderen die níet vragen, worden overgeslagen.
Daarnaast is ook hard werken noodzakelijk. Opstaan als de wekker gaat, hard studeren voor het gewenste diploma, oefenen voor een bepaalde vaardigheid, een bijbaantje om het benodigde geld bij elkaar te sprokkelen. Op momenten dat het werkelijk moeilijk wordt, is het van belang om samen met je kind te evalueren. Ben je nog steeds op de juiste weg? Je kind zal ervaren dat het werken aan een droom grote voldoening geeft. En veel energie.
Stap 5: inspireren
Als je kind hard werkt aan het verwezenlijken van zijn wens, zal hij of zij zonder twijfel een inspiratie zijn voor leeftijdsgenoten. De kans is groot dat je kind zijn ervaring en kennis met anderen gaat delen. Als anderen meegenieten, geeft het nog meer voldoening.
Als ouder zul je ervaren dat je kind werkelijk een talent heeft voor datgene waar met zoveel bevlogenheid aan wordt gewerkt. Deze twee gaan nagenoeg altijd hand in hand. Als iemand ergens werkelijk gepassioneerd over is, dan beschikt hij of zij over een talent om hier iets mee te doen. Ervan uitgaande dat ieder kind uniek is en over een uniek talent beschikt, hoe zou de wereld er dan uitzien als alle kinderen worden gestimuleerd om hun grote droom te ontdekken en te realiseren?
Meer Happinez?
- Zo wordt je kind een kleine blije boeddha
- Hoe opruimen de balans in je leven kan opmaken
- Thuiswerken: zo kom je tot rust na een drukke dag