Hoe verschillend ouders ook kunnen zijn, allemaal staan ze voor één uitdaging: De Schermpjes Verslaan.
Want vroeg of laat wil elk kind filmpjes kijken, spelletjes spelen en foto’s delen op mobiel of tablet – en die behoefte verdwijnt voorlopig niet meer. Terwijl je als ouder toch echt liever ziet dat er af en toe in een boom wordt geklommen, een boek wordt gelezen of een potje wordt gevoetbald. Hoe stimuleer je dat?
Uit onderzoek blijkt dat kinderen beter scoren op taalvaardigheid en kennis- en geheugentests als ze minder dan twee uur per dag op een schermpje kijken (mobiel, tablet, televisie). Daarnaast weten we dat bewegen gezond is én dat lezen (in een boek of een tijdschrift dus) de ontwikkeling stimuleert. Alle reden om tijd van de apparaten terug te veroveren!
1 Maak tijd voor spelletjes
Voor wat hoort wat, natuurlijk. Als je kind heel graag wil gamen / appen / tv-kijken en dat niet mag, is het fijn als daar tegenover staat dat jullie sámen wat gaan doen. Spelen is soms een uitdaging, vooral niet met jonge kinderen (oké, we hebben de blokken uit de doos gegooid, en nu?) maar je kind vindt het te gek als je meedoet. Het is een goeie oefening in onthaasten ook, en in iets doen zonder dóel.
2 Toon begrip
Elk kind wordt af en toe boos of chagrijnig als het niet mag doen waar het zin in heeft. En ja, als je net lekker in een spel zit en je moet weer stoppen, is dat frustrerend. Toon daar begrip voor: ‘Ik snap je best, je zat er net zo lekker in.’
3 Toon interesse
Mopperen over de hobby van je kind (als dat toevallig een digitale hobby is), maakt ‘schermtijd’ extra beladen. Met die hobby op zich is niks mis, dus wees er niet negatief over.
4 Overleg
Je kind voelt zich serieus genomen als je schermtijd met hem of haar bespreekt. Leg dus niet willekeurig een aantal minuten per dag of week op, maar overleg. Wat lijkt jou een goed aantal minuten, en waarom? Schat je kind het redelijk in, sluit dan een compromis (ook meteen een leerzame les). Er zijn veel verschillende afspraken mogelijk: je kunt bijvoorbeeld ook elke week werken met muntjes of kaartjes, die staan voor een bepaalde hoeveelheid tijd. Zijn de munten of kaarten op, dan is de schermtijd ook op.
5 Experimenteer met schermtijd
Elk kind is anders. Sommige kinderen kunnen goed met verantwoordelijkheid omgaan. Denk je dat je kind het aankan, laat het dan een periode zelf bepalen hoeveel het aan een scherm besteedt – bijvoorbeeld twee weken. Praat daarna samen over hoe het ging, en of het voor herhaling vatbaar is.
6 Beperk het aantal schermen
Een kind zonder televisie weet aanvankelijk nog niet wat het mist. Na een tijdje blijkt natuurlijk dat het bij vriendjes en vriendinnetjes thuis anders gaat, en dat er daar bijvoorbeeld een laptop én een tablet én een televisie is. Dat hoeft geen reden zijn om al die apparaten óók in huis te halen. Je kinderen hebben immers ook niet precies hetzelfde speelgoed als andere kinderen. Bovendien: het beperken van het aantal apparaten in huis levert jezelf ook een hoop tijdwinst op. Ook een idee: spreek af dat de tablet alleen in de woonkamer gebruikt mag worden (dus niet aan de eettafel, en ook niet op de eigen slaapkamers).
7 Geef het goede voorbeeld
Een beetje een open deur, maar wel een belangrijke: hoe jij met schermpjes omgaat, is wat je kinderen normaal vinden. Hoe meer ze jou je telefoon zien oppakken, hoe aantrekkelijker het ding voor hen wordt. Het beperken van je eigen schermtijd is makkelijker wanneer je vaste no-go-momenten instelt: geen telefoon tijdens ontbijt, lunch of avondeten, niet in de slaapkamer.
Lees ook:
- De sluwe verleiding van schermpjes volgens Susan Smit (zo trap je er niet langer in)
- Minder smartphonegebruik, meer rust: met deze 8 tips lukt het je