Fietsen is niet alleen goedkoop, gezond en goed voor het milieu. Je bent ook lekker buiten en het is ook een oefening in spiritualiteit. 4 redenen waarom fietsen goed is voor de geest.
1. De ziel reist te paard, luidt het gezegde
Daarmee wordt bedoeld dat de menselijke geest niet goed reageert op snelle verplaatsingen. Je lichaam mag dan op topsnelheid over de Autobahn sjeezen, je ziel komt er stapvoets of in galop achteraan. Dat maakt een fietsvakantie zo aangenaam: je tempo ligt hoog genoeg om het landschap om je heen te zien veranderen, maar laag genoeg om elke roofvogel en elke akker bewust te ervaren. Ook per ijzeren ros verplaatst de ziel zich graag.
2. Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis ernaar toe
Geldt deze spirituele wijsheid als een koe ook voor een rondreis – waarbij dus je bestemming gelijk is aan je vertrekpunt? Iets om over na te denken tijdens een van deze twee spiritueel geïnspireerde fietsroutes: de Kloster-Garten-Route en de Grensmaasvallei-route. De eerste is een 189 kilometer lange rondroute langs diverse kloosters in het Teutoburger Woud (achter Münster), de tweede een mooie ovaalvormige dagtrip in het midden van Limburg, waarbij eveneens de nadruk ligt op religieus erfgoed.
3. Hoe ga je om met tegenwind?
Een heel spirituele vraag natuurlijk. Het trappen tegen een stevige zuidwester is ongetwijfeld karaktervormend en stoer, maar veel aangenamer is de ‘go with the flow’-benadering. Reisschrijver Bob den Uyl gaf lang geleden al de tip om je bij een fietstocht door de wind te laten leiden: ‘Bij goed weer, een zacht briesje in de rug, kan je aan het fietsen blijven.’ Aan het einde van de dag (of van een meerdaagse trip) pak je gewoon de trein terug.
4. Fietsen kan een oefening in mindfulness zijn
Waarom zou je jakkeren om nog net het groene licht te halen? Waarom zou je de onrust opzoeken van oranje en rood? Het stoplicht is juist een mooie gelegenheid om een pas op de plaats te maken. ‘Ik maak even contact met mijn ademhaling, check mijn lijf, en vervolg mijn tocht weer bij groen licht’, schrijft Ignaas Bongers. Mooi is ook, voegt hij eraan toe, om op zo’n moment een medefietser of voetganger een goede dag te wensen ‘Ik ben ervan overtuigd dat mijn dag, en ook de dag van een ander, anders verloopt, ook al is het maar een klein moment.’