Kruiden en specerijen worden al eeuwenlang gebruikt in de keuken, maar ook als heilzame en geneeskrachtige middelen.
In weinig Westerse landen worden alternatieve geneeswijzen, zoals homeopathie en kruidengeeskunde, gezien als een aanvulling op de reguliere gezondheidszorg. Maar kruiden en specerijen worden al eeuwenlang gebruikt bij gezondheidskwalen en het verbeteren van de vitaliteit. We zetten zes kruiden en hun heilzame werking op een rijtje.
Gember
Gember werkt kalmerend op de spijsvertering en maag en remt ontstekingen. Bovendien helpt gember goed tegen misselijkheid. Niet voor niets krijgen zwangere vrouwen of mensen met zeeziekte de tip om veel gemberthee te drinken. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben de geneeskrachtige werking van gember al bewezen. Gember kan worden verwerkt in wokmaaltijden, maar werkt ook goed als thee.
Kurkuma
Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd en dit kruid wordt veel in de Indiase keuken gebruikt. De gele kleur komt van de stof curcumine en het is precies die stof die kurkuma zo heilzaam maakt. Curcumine bindt zich aan giftige metalen en werkt om die reden onstekingsremmend. Ook wordt het middel in Azië al jarenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller. De beste en makkelijkste manier om kurkuma in te nemen is in poedervorm gecombineerd met zwarte peper en een gezond vet zoals olijf- of kokosolie.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
Knoflook
Knoflook maakt elk gerecht smaakvoller, maar kent nog veel meer voordelen. Zo zijn er wetenschappelijke aanwijzingen dat knoflook de bloedsomloop verbetert, de bloeddruk verlaagt en het cholesterolgehalte verlaagt. En die onaangename geur? Die is zo opgelost door even te kauwen op verse peterselie.
Salie
Ben je verkouden? Het brengt verlichting als je salie verwerkt in een zelfgemaakt hoestdrankje of drinkt als thee. Daarnaast bevordert dit kruid de spijsvertering en verbetert het het geheugen (dit is wetenschappelijk bewezen). Om die reden wordt salie ook wel aangeraden als hulpmiddel bij alzheimer. Salie kan op vele manier gebruikt worden, in of over gerechten, of getrokken tot een theetje.
Dille
Wie problemen heeft met slapen, doet er goed aan de dille-inname te verhogen. Dille heeft namelijk een gunstige invloed op slaap. Daarnaast werkt het anti-bacterieel en bevordert het kruid de spijsvertering. Tot slot is dille ook heel handig wanneer je last hebt van winderigheid, buikkrampen of maag-darmkrampen. Dille is heerlijk in salades of verwerkt in soepen en sauzen.
Mierikswortel
Last van hooikoorts, hoest of longslijm? Mierikswortel kan helpen tegen ontstekingen in de keel- en mondholten, doordat deze witte wortelgroente slijmoplossend werkt. Bij een verstopte neus bevordert mierikswortel de ademhaling. Griepje? Verwerk mierikswortel twee dagen lang in je maaltijden. Let op: mierikswortel is minder geschikt voor mensen die last hebben van brandend maagzuur.
Niet vergeten: overleg altijd eerst met uw huisarts of kruidenspecialist voordat u besluit een kruid in te zetten als geneesmiddel.
Meer Happinez?
- Wellness uit je keukenkast
- Drink jij wel voldoende water? 7 signalen van je lichaam
- Ervaar de geneeskrachtige werking van kruidenthee