Je kunt je als yogabeoefenaar wel eens ontmoedigd voelen door instructies die je niet kunt opvolgen in een houding. Misschien twijfel je zelfs of yoga wel iets voor je is. Ik herinner je er graag aan dat yoga echt voor iedereen is.
Tuurlijk, ik begrijp dat het verleidelijk is om elke houding te kunnen of je been in je nek te willen leggen. Alleen soms is je lichaam hier (anatomisch) simpelweg niet voor bestemd. Bruut gezegd; het gaat je niet en misschien wel nooit lukken. In andere gevallen vraagt het om regelmatig oefenen en gebruik maken van wat aanpassingen. In beide gevallen word je creatiever en inventiever, zodra je merkt dat bepaalde houdingen niet met gemak gaan of je minder flexibel bent. Als je je openstelt voor wat je wél kan, en minder aandacht besteedt aan je beperkingen of het ‘ideaalbeeld’ van een houding, zal je de kracht van de houding benutten.
Vijf tips & trucs
1. Duw je hielen in de mat in de neerkijkende hond
Met je voeten plat op de mat staan: misschien voelt het onmogelijk en om het toch te bereiken, loop je misschien met je voeten richting je handen. Vaak gaat deze actie ten koste van een verlengde wervelkolom of de rest van je houding. Of hielen in de mat voor jou mogelijk is, ligt aan je gewrichten (enkel, heup, wervelkolom) en spieren (achillespees, kuiten, hamstrings en psoas) – elk deel van je lichaam is immers verbonden. Misschien helpt dit: probeer eens je voeten verder uit elkaar te plaatsen. En/of plaats een blok onder elke hand. Gebruik dan de kracht vanuit je voeten, door je tenen van de mat te nemen én ze te spreiden. Hierdoor zal je krachtiger en stabieler in de houding staan én je rekt je kuiten en hamstrings (meer) op.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
2. Duw je handen in de mat in staf pose
Én zit kaarsrecht… Niet iedereen lukt dit. De reden is vaak simpel. De verhouding tussen lengte wervelkolom en armen zorgt ervoor dat zodra je rechtop zit, je handen zweven boven de mat. Als je je handen toch in de mat duwt, bolt je rug. In deze houding wil je rechtop blijven zitten. Als je handen zweven, plaats dan een blok onder elke hand. Andersom kan ook, je armen zijn langer en je kan daardoor ook niet rechtop zitten. Ga dan op een kussen zitten. Het helpt altijd om ergens in te duwen en daarmee kracht te voelen. Behoudt altijd zoveel mogelijk actie in je armen, met wervelkolom gestrekt en benen sterk.
3. Buig voorover en plaats je handen op de grond in een staande vooroverbuiging
Haak je bij deze houding af omdat je je stijf voelt? Klinkt je tenen aanraken én tegelijkertijd je benen strekken als abracadabra? Het is niet van belang of je dit kan. Het beste is om je knieën te buigen mét behoud van aanspanning van je dijbenen én oprekking van je hamstrings. Wat ook kan helpen: een blok onder elke hand plaatsen voor meer stabiliteit, ruimte in je heup en lengte in je wervelkolom.
4. Breng je heup gelijk in krijgerhouding 1
Voel jij pijn in je achterste knie wanneer je probeert om je heup naar voren te draaien? Dat kan komen vanwege minder ruimte in je heup. Probeer eens je voeten verder uit elkaar (in de breedte) te plaatsen. Draai je heup zover zonder pijn in je knie te voelen, en draai langs je wervelkolom je bovenlichaam verder naar voren.
5. Kom in lotushouding
Als je je afvraagt hoe je in vredesnaam in de houding moet komen, parkeer deze dan – misschien wel voor de rest van je leven. Ik zie veel agressie en gesleur aan onderbenen om toch een poging te wagen die benen in elkaar te vouwen als een Indiase yogi. Je knieën zullen je dankbaar zijn als je dat niet doet, want zij zijn de eerste die blesseren. Ieder lichaam is anders.
Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’
-
Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
-
Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
-
En nog veel meer
Tot slot
Ik ben groot liefhebber van hulpmiddelen als blokken, riem, kussen, om zoveel mogelijk verdieping te krijgen in elke houding. Ik vind het leuk om de mogelijkheden van elk lichaam te ontdekken. Hoe meer ondersteuning, hoe meer ruimte in je gewrichten en delen van je lichaam, hoe meer kracht mogelijk is. Hoe meer oprekking, hoe flexibeler je lichaam zal zijn. Wanneer je weer eens ontmoedigt raakt in een houding of twijfelt, wees dan nieuwsgierig en zet hulpmiddelen in. Er zal zich een wereld aan mogelijkheden aan je openbaren.
Wil je meer tips van Jasmijn? Neem eens een kijkje op haar website: www.jasmijnyoga.com