Als je geïnteresseerd bent in natuurlijke, holistische voeding heb je de term vast al eens voorbij zien komen: adaptogenen.
Bij ons zijn ze nog relatief onbekend, maar dat wil niet zeggen dat adaptogenen nieuw zijn. In de Chinese en Ayurvedische geneeskunde wordt al eeuwenlang gebruikgemaakt van de wondere werking van deze helende kruiden.
Adaptogenen zijn kruiden en andere stoffen die de (hormoon)balans in je lichaam herstellen en op die manier fysieke en geestelijke stressreacties kunnen verminderen. Het Latijnse ‘adaptare’ betekent aanpassen, en dat is precies waar adaptogenen je bij ondersteunen. Ze helpen je lichaam zich aan te passen aan bepaalde stressoren, zodat alles weer meer in balans komt.
Hoe gebruik je adaptogenen?
Afhankelijk van de soort – en de smaak – kun je adaptogenen vrij gemakkelijk toevoegen aan je voedingspatroon. Roer ze bijvoorbeeld door yoghurt, meng ze in een sapje of smoothie of gebruik ze in een kop thee of latte.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
Welke soorten zijn er?
De lijst met adaptogenen is eindeloos, maar een aantal soorten zijn onder veel liefhebbers populair:
Ashwaganda: Misschien wel dé bekendste adaptogeen. Ashwaganda speelt een belangrijke rol binnen de ayurveda en wordt wel ‘koninklijk kruid’ genoemd. Deze adaptogeen helpt je lichaam om zich aan te passen aan stressituaties door het reguleren van de cortisolproductie, bevordert je gemoedstoestand en zorgt voor rust.
Chaga: Deze paddenstoel groeit in Scandinavië. Chaga is goed voor je darmen en spijsvertering. Het geeft je immuunsysteem een boost, vergroot je afweer en kan angstgevoelens, stress en nervositeit verminderen.
Maca: De macawortel groeit in extreme weersomstandigheden in het Andesgebergte in Peru. Die omstandigheden zorgen ervoor dat Maca een heel groot aanpassingsvermogen heeft. Je kunt het gebruiken ter vermindering van overgangsklachten of het ondersteunen van je cyclus. Het kan ook je libido vergroten en zorgt voor meer energie. Maca heeft een hele hoge voedingswaarde: er zitten onder andere veel goed opneembare vitaminen, antioxidanten en mineralen (vooral ijzer) in.
Rhodiola: Rhodiola Rosea (of rozenwortel) stimuleert bij vermoeidheid en kalmeert juist bij rusteloosheid. Het houdt de geest helder en geeft je meer focus. Als je stress hebt, reguleert het de hormonale reacties van het lichaam, onder andere door het verhogen van het gehalte dopamine en serotonine in de hersenen. Rozenwortel is ook goed voor je spijsvertering.
Reishi: Dit poeder – net als Chaga afkomstig van een paddenstoel – versterkt de natuurlijke werking van je immuunsysteem, kalmeert je zenuwstelsel, heeft een positieve werking op het hart en verbetert de doorbloeding. Handig om te weten: Reishi is een milde adaptogeen. Om de voordelen van deze adaptogeen optimaal te ervaren, moet je het dus langere tijd gebruiken.
Hoeveel heb je nodig?
Hoewel adaptogenen puur natuur zijn, is enige voorzichtigheid wel geboden. Zoals zo vaak geldt ook hier: gebruik ze met mate. Laat je goed informeren, houd je aan de aanbevolen hoeveelheid en neem om te beginnen maar een klein beetje. Op die manier kun je opmerken hoe je lichaam op een bepaalde adaptogeen reageert. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Overleg dan altijd met een arts.
Beeld: fotografie door Marcel van Driel, styling door Annemieke Paarlberg
Meer lezen over voeding?
Dit is wat je volgens de wetenschap moet eten voor gezonde darmen.