Met deze eenvoudige oefening van Jasmijn Anne Koelink ben je in vier ademhalingen zo weer je rustige zelf.
Sinds kort droom ik met mijn vriendin over reizen door Europa in onze zelf nog om te bouwen camper. Het klinkt misschien idyllisch, en dat is het ook – mits je het speurwerk naar accu’s, compressor koelboxen, spoelbakken, gasstellen, elektravoorzieningen, bekleding, interieur, verzekeringen even buiten beschouwing laat. Goddank helpt schoonvaderlief ons met de inbouw van ons toekomstige op maat gemaakte interieur.
Vorige week hebben we zeven dagen in Zeeland geklust in de allesomvattende werkplaats van mijn schoonvaders loods. Tot op de millimeter nauwkeurig markeren we met tape op de PVC-vloer waar het bed, het keukenblok en de kast komen te staan. En dit alles vraagt heel veel geduld. Engelengeduld. Lastig wanneer je je droom zo gauw mogelijk wilt waarmaken.
Op dag vijf merkte ik dan ook dat mijn geduldaccu het aan het begeven was. Van accu’s weet ik dat als je ze niet oplaadt, ze kapot kunnen gaan. Zaak dus om actie te ondernemen, want om op te laden, moet je in beweging komen.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
De wisselende neusademhaling is een goede oefening om deze accu weer op te laden. De oefening heeft namelijk een direct effect op je zenuwstelsel, die de ‘rust-en-verteer-stand’ activeert. Het verheldert en verscherpt je geest. Het harmoniseert de ‘energiekanalen’ aan beide zijden van je lichaam. De energiebanen die aan het rechter neusgat zijn verbonden, stimuleren. Terwijl die aan de linkerkant kalmerend werken. Om juist het kalmerende effect wat meer te benadrukken, beginnen we in onderstaande oefening met het linker neusgat. Deze ademhaling is trouwens ook nuttig om angst te verminderen.
Oefening
De wisselende neusademhaling kun je bekijken in deze how-to video:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Of lees de stappen na:
Zoek een plek waar je rustig kunt zitten.
LET OP: Wanneer ademen door één neusgat te traag verloopt en het je angstig maakt, adem dan sneller of houd je mond licht geopend. Duw niet te stevig met je vinger tegen je neusgat, want daarmee sluit je juist de andere ingang af en je voorkomt een snuivende, haperende ademhaling.
Stap 1: kom rechtop zitten, zodat je makkelijker je longen kunt vullen.
Stap 2: breng je hand in positie, zodat je beide neusgaten kunt afwisselen. Doe wat voor jou werkt. Traditioneel is het met één hand: ringvinger over je pink gehaakt, wijsvinger en middelvinger rusten op je ‘derde oog’ tussen je wenkbrauwen en je duim is vrij. Ik kan me voorstellen dat je handkeuze afhankelijk is of je rechts- of linkshandig bent. Als je handpositie verwarring oplevert, gebruik dan twee willekeurige vingers van één hand of één vinger van elke hand.
Stap 3: adem twee keer diep in en adem uit door beide neusgaten. Ontspan je neusgaten.
Stap 4: sluit je rechter neusgat, houd links open en adem vier tellen in. Sluit links, open rechts en adem vier tellen uit. Adem vier tellen in door rechts, sluit rechts en open links. Adem vier tellen uit. Dit is één ronde.
Stap 5: herhaal nog drie rondes met vier – vier – vier – vier tellen. Houd je ademhaling traag, rustig en diep met een natuurlijke pauze, ook om te kunnen wisselen van neusgat. Duw zacht tegen je neusgat. Je kunt eventueel je ogen sluiten.
Stap 6: na ronde vier, haal je weer twee keer diep adem door beide neusgaten. Vier tellen in, vier tellen uit. Voel even na.
Je kunt hier op elk willekeurig moment mee beginnen. Bijvoorbeeld vóór een intensieve of spannende periode op het werk of in je privéleven. Ook als je merkt dat je de moed verliest, je je wanhopig voelt of motivatie ontbreekt, kan deze oefening helpen. Doe je deze oefening regelmatig, dan zal jouw geduldaccu één van de sterkste zijn, uiterst betrouwbaar en wie weet zelfs onderhoudsvrij.