Lichamelijke klachten? Misschien kunnen deze alternatieve geneeswijzen helpen

Lichamelijke klachten? Misschien kunnen deze alternatieve geneeswijzen helpen Lichamelijke klachten? Misschien kunnen deze alternatieve geneeswijzen helpen Lichamelijke klachten? Misschien kunnen deze alternatieve geneeswijzen helpen

Als alternatieve en reguliere geneeskunst met elkaar samenwerken, krijg je het beste uit twee werelden. Niet zo thuis in de alternatieve hoek? We verkennen enkele laagdrempelige geneeswijzen waar velen baat bij hebben.

‘Alternatief’, zo noemen we geneeswijzen waarvan de werking, anders dan de reguliere geneeskunde, niet bewezen is door middel van wetenschappelijk onderzoek. ‘Aanvullend’ of ‘complementair’ worden deze methoden ook wel genoemd; als een aanvulling op de adviezen of medicijnen die je van de huisarts of in het ziekenhuis krijgt.

Acupunctuur

Deze behandelmethode is onderdeel van TCM, Traditional Chinese Medicine. De Chinese geneeskunst gaat ervan uit dat in ons lichaam een groot aantal energiebanen loopt, de meridianen. Deze banen vervoeren onder andere qi, energie, door het lichaam, en samen vormen ze een netwerk dat alle organen en ‘lichaamssubstanties’ met elkaar verbindt. Klachten en ziekten – zowel lichamelijk als geestelijk – worden veroorzaakt door een verstoring in de energiehuishouding van het lichaam. Acupunctuur kan zo’n verstoring herstellen, en dat gebeurt met behulp van dunne naaldjes die in de huid worden ‘gezet’ op specifieke punten van een meridiaan.

Hier voel je weinig tot niets van. De manier waarop de naald in de huid geprikt wordt – of soms wordt bewogen of rondgedraaid – bepaalt het effect. Soms moet de energie worden gestimuleerd, andere keren juist afgeremd; een blokkade moet worden doorbroken of de energie wordt naar een ander gebied gestuurd waar te weinig energie is.

Bij welke klachten?

Acupunctuur kan bij een heel scala aan klachten en aandoeningen worden ingezet, van pijn tot ontsteking, van verslaving tot depressie. Klik hier voor meer informatie.

Ademtherapie

Ademen doen we dag en nacht, vanzelf – maar onze ademhaling is vaak niet optimaal. Langdurige stress is een enorm veelvoorkomend verschijnsel in onze maatschappij, en die stress zorgt ervoor dat je steeds oppervlakkiger en minder efficiënt gaat ademen. Dat kan klachten geven zoals vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, hyperventilatie of spanning in het lichaam. Je adem weerspiegelt hoe je leeft. Het mooie is dat je, door de adem bewust te veranderen, ook anders in het leven kunt gaan staan. Via ademtherapie kun je je adempatroon veranderen. Een ademtherapeut of -coach helpt je je bewust te worden van je ademhaling, je lichaam en stresssignalen, en leert je technieken aan om diep en gezond te ademen. Een goede buikademhaling met een lange uitademing activeert het parasympatisch zenuwstelsel, waardoor je lichaam tot rust en herstel kan komen en je weer energie krijgt.

Bij welke klachten?

Chronische stress, angsten, depressieve gevoelens, burn-out, vermoeidheid, hyperventilatie, stemklachten, hoofdpijn of migraine, slaapproblemen, fysieke spanningsklachten zoals pijn in de nek, schouders, rug of buik. 

Hier vind je een uitgebreid overzicht van ademcoaches en -therapeuten.

Rebalancing

Luisteren naar je lichaam, of dat (weer) leren, is het uitgangspunt van Rebalancing, een combinatie van massage, emotioneel lichaamswerk en zelfonderzoek. Het lichaam laat je overlevingsmechanismen zien en de overtuigingen die je hebt aangenomen. Het slaat ervaringen en emoties op die je destijds niet kon doorvoelen. Dat kan ervoor zorgen dat je gespannen raakt, ‘in je hoofd gaat zitten’ en niet meer in verbinding bent met je lijf. Door de aandachtige, trage aanrakingen en de vragen van de therapeut word je je hier bewust van. De Rebalancer helpt je om weer in contact te komen met weggedrukt gevoel. Dat geeft ontspanning, een groter lichaamsbewustzijn en meer energie en ruimte voor jezelf. Doordat je lichaam, geest, hart en ziel weer meer verbonden zijn, kun je keuzes maken die passen bij wie jij bent.

Een behandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Aanrakingen kunnen zacht en subtiel zijn of diep en stevig, afhankelijk van de persoon en het moment. Daarnaast kunnen ook meditatie, ademoefeningen, beweging en verschillende onderzoeks- en gesprekstechnieken worden ingezet. En voelt aanraking (nog) te onveilig, dan kan het ook zonder. Alles gebeurt met liefdevolle, respectvolle en oordeelloze aandacht van de Rebalancer. 

Bij welke klachten?

Lichamelijke klachten zoals spanning, hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid en ‘vage’ klachten. Maar ook bij onder andere stress, depressie, burn-out, veel piekeren, last hebben van ‘gevoelloosheid’, onrust, verlies, het gevoel hebben dat je ‘vastgelopen’ bent en moeilijk je gevoel kunnen uiten. Belangrijk is dat je bereid bent tot zelfonderzoek. Klik hier voor meer informatie.

Let op: maak je je zorgen over je gezondheid, lijken je klachten maar niet over te gaan of heb je (vaak) terugkerende klachten? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Meer weten?

In Happinez Liefde voor je lichaam ontdek je meer alternatieve geneeswijzen. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Over auteur

Meer lezen over gezondheid?

Last van stress? Zo kan een spijkermat zorgen voor verlichting.

Volgend artikel
Acupressuur laat je energie weer stromen
Acupressuur laat je energie weer stromen