Ayurveda recept: zoete bananen-notenmuffins

Ayurveda recept: zoete bananen-notenmuffins Ayurveda recept: zoete bananen-notenmuffins Ayurveda recept: zoete bananen-notenmuffins

Gezond en gelukkig leven, wensen we dat niet allemaal? Wetenschappers en zingevers proberen al eeuwenlang de weg voor zo’n leven te vinden, terwijl die allang gevonden is: in de klassieke Indiase gezondheidsleer ayurveda.

Deze leer bracht drieduizend jaar geleden al in kaart bracht wat je moet doen om gelukkig te worden en hoe je ziekten kunt voorkomen en genezen. Ayus is Sanskriet voor ‘leven, levensprincipe.’ Veda is verwant met ons werkwoord ‘weten’ en betekent kennis, wetenschap.

In dit recept wordt rekening gehouden met wat je nodig hebt om het evenwicht tussen een gezond lichaam en een gezonde geest te vinden. Het is geschikt voor alle dosha’s, de verschillende constituties waaruit ieder mens volgens de ayurveda leer is opgebouwd. Strikt genomen worden er in de ayurvedische keuken geen toetjes na het eten gegeten, maar je kunt deze muffins ook prima in de middag bij de thee serveren.

Bananen-notenmuffins
Voor 6 stuks

Verwarm de oven voor op 175 ºC.
Pureer 2 grote rijpe bananen met een blender en voeg toe: 275 gram volkorenmeel, 2 ½ theelepel bakpoeder, 1 deciliter olie, 1½ deciliter agavesiroop, 1 theelepel kardemompoeder, 1 theelepel kaneelpoeder, 2 dadels, fijngesneden, 50 gram bittere chocolade, 1½ deciliter ghee, 1 theelepel zout en 1 kop pecannoten, gehakt. Verdeel het mengsel over 6 ingevette muffinvormpjes en bak in 25 minuten bruin en gaar.

Eet smakelijk!

 

Volgend artikel
Recept: pompoen met geitenhangop
Recept: pompoen met geitenhangop