De Westerse geneeskunde is vooral gericht op het behandelen van ziekten. Met andere woorden: we genezen pas als er klachten zijn. De Ayurvedische geneeskunde gaat juist over het voorkomen van klachten en gezondheidsproblemen.
Je spijsvertering, het verteringsvuur, wordt gezien als de sleutel tot een goede gezondheid. Door de stresslevels in je lichaam laag te houden en je lichaam en energie op elkaar af te stemmen, houd je het verteringsvuur in je lijf op peil. Een goede spijsvertering staat onder andere aan de basis van een sterk immuunsysteem, ‘ojas’ in Ayurveda. Hoe sterker je immuniteit, hoe beter je lichaam in staat is om ziekten op afstand te houden.
Zorg voor je body en mind
De richtlijnen van Ayurveda focussen op een combinatie van voeding, beweging en mindfulness voor het versterken van je algehele gezondheid en welzijn, body én mind. Je spijsvertering is daarbij essentieel voor je gezondheid. In Ayurveda wordt je verteringsvuur de ‘agni’ genoemd. Functioneert je agni goed, dan is de kans groter dat je je ook goed en gezond voelt. Problemen met je agni kunnen juist disbalans, ziekte en ander ongemak veroorzaken.
Geen vulling, maar geneesmiddel
Voedsel wordt binnen Ayurveda niet beschouwd als vulling, maar als geneesmiddel. Wát je eet is belangrijk, maar voor je spijsvertering zijn ook de manier waarop je eet en wanneer je dat doet van belang. In ‘East by West’ vertaalt Jasmine Hemsley de eeuwenoude principes van Ayurveda naar de (westerse) keuken van nu. Is ayurveda nieuw voor je, dan kan het grote aantal richtlijnen nogal overweldigend zijn. Hemsley moedigt je daarom aan om zelf uit te vinden wat wel en niet werkt voor jou. Zo houd je het leuk en ontdek je vanzelf je eigen pad.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
Deze richtlijnen zijn een mooi begin op weg naar het gezond maken en houden van je verteringsvuur:
1 Maak geen maaltijd van een maaltijd
Klinkt verwarrend, maar hiermee wordt bedoeld dat je het vooral niet te ingewikkeld moet maken. Je lichaam kan eenvoudige gerechten gemakkelijker verteren en verwerken dan complexe maaltijden van meerdere gangen of gerechten met een waslijst aan ingrediënten.
2 Blijf aanwezig bij je voedsel
Mindful eten zorgt ervoor dat je rustiger eet, meer geniet en eerder merkt dat je vol zit. Ga aan tafel zitten (Netflix en social media zijn even niet welkom), neem de tijd om je maaltijd te nuttigen, kauw goed en wees er dankbaar voor. Blijf na het eten nog een paar minuten rustig zitten en maak daarna een korte wandeling.
3 Drink warm water
Warm water wakkert het verteringsvuurtje aan en helpt om de ophoping van ‘ama’ (gifstoffen) in je lichaam tegen te gaan. Kruidenthee mag ook, maar niet meer dan 3 koppen per dag.
4 Kies voor vers en zeg nee tegen kliekjes
Bereid niet meer voedsel dan je nodig hebt. Vermijd verpakte, bewerkte, ingeblikte en ingevroren maaltijden zoveel mogelijk. Kies in plaats daarvan voor verse ingrediënten, die bevatten veel ‘prana’ (levensenergie).
5 Ga voor gekookt en warm
Je lichaam kan voedsel dat gekookt – of op een andere manier verhit – is, beter verwerken. Dit geldt ook voor warm voedsel, dat is makkelijker verteerbaar dan koud eten.
6 Maak van je lunch de belangrijkste maaltijd
Over het algemeen geldt dat je spijsvertering het beste werkt rond het middaguur. Dit is dus het beste moment om de hoofdmaaltijd van de dag te nuttigen. Begin de dag met een licht ontbijt en eet ook ’s avonds een lichtere maaltijd.
7 Eet alleen als je honger hebt, drink alleen als je dorst hebt
Vaak grijpen we naar eten uit verveling of andere gevoelens van ongemak. Geen goed idee. Je verteringsvuur werkt alleen optimaal als je lichaam echt behoefte heeft aan voeding of vocht.
Meer Happinez?
- Minder vlees eten? Een makkie met deze 7 tips
- Zo verander je je relatie met voeding
- Eten vanuit je intuïtie? Zo doe je het