Je voeten springen, je heupen swingen, je haren zwieren in het rond. Tot zover geen verschil met dansen in een club op zaterdagavond. Maar dan verandert het ritme en dus ook je beweging. Dansen volgens de Vijf Ritmes is mediteren met je lichaam.
De Vijf Ritmes zou je bewegingsmeditatie kunnen noemen. Grondlegster van deze dansvorm is Gabriëlle Roth, die het eeuwenoude bewegen om stilte te vinden herontdekte. Je lichaam bewegen kan een snelle manier zijn om je geest tot rust te brengen. In tegenstelling tot wat je bij een dansles zou verwachten, zijn er geen voorgeschreven passen. Iedereen beweegt op zijn of haar eigen manier op de 5 ritmes die je telkens in dezelfde volgorde danst. Hierdoor wordt het een bewegingsmeditatie, waarbij de danser zich steeds meer bewust wordt van zijn of haar lichaam, van emoties, krachten en valkuilen.
Het verschil met een avondje stappen
Het grootste deel van de les dans je voor jezelf. Er zijn geen innige omhelzingen of groepsknuffels, zoals bij sommige andere danslessen. De muziek suist en bonkt zo luid als in een uitgaansgelegenheid en de docent geeft wat aanwijzingen door de microfoon. Wat is het verschil met een avondje stappen? Marc Lendfers: “Uit je bol gaan in een club is te gek, maar dat dient een ander doel. Het heeft geen kader. Bij Vijf Ritmes ga je dieper je hoofd in, om je bewust te worden van jezelf.”
De vijf ritmes:
1. Vloeiend
Het vloeiende ritme golft in zachte, ronde bewegingen, losjes en soepel. ‘Vloeiend’ is de basis van alle ritmes, met danspassen zonder begin en einde, waarbij je voeten aan het leiden zijn. Je voeten tasten de grond af, voelen het gewicht van je lijf, dragen het en brengen je lichaam in beweging. Het is vrouwelijke energie die gaat over ontvangen en openstellen. Dit ritme verbindt je met de stroom van je individuele energie en geeft je een solide basis.
2. Staccato
Dit is het ritme van het vuur in je. Staccato is ‘dansen met je botten’, in afgemeten hoeken en lijnen, als bewegende geometrie. Het pulst vanuit je hart en krijgt kracht en dynamiek door je knieën en heupen. Staccato staat voor mannelijke energie, naar buiten gericht en gefocust. Het breekt je muurtje af, zodat verharde pijn en herinneringen kunnen oplossen in het zware ritme.
3. Chaos
Chaos leert je los te laten. Wanneer je de choreograaf van je leven laat gaan, kun je de danser in jezelf bevrijden. Chaos kent geen vorm, alles gebeurt tegelijkertijd, je lichaam wordt geschud van je hoofd tot je voeten. Net zo lang tot de controle haar macht verliest en je niets anders kunt doen dan je vol overgave aanbieden aan dans, die een reis is naar vrijheid en creativiteit.
4. Lyrisch
Het lyrische ritme is een vederlichte dans. Het tilt je op. Je armen spreiden zich, je borst opent zich en je blik verruimt zich. Zelfs het loslaten van de chaos kun je loslaten, en dan komt er ruimte voor lichtheid en speelsheid. Dit is het ritme van je ziel en het proces van vreugde scheppen in dingen. Je danst als bladeren in de wind, je geest stijgt op en je verbeeldingskracht komt vrij.
5. Stilte
Het ritme van stilte kent geen tijd. Ruimte is niet van belang. Stilte beweegt in leegte. Hier richt je je aandacht op eb- en vloedbewegingen van je adem, op het kloppen van je hart. Je vindt rust in de verstilde beweging, in volle acceptatie van wie je zelf bent. Je bent volledig wakker en verbonden met het goddelijke. Alles wat je hier doet, is een gebed.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
Dansen met wat er is
Bij de Vijf Ritmes bestaan geen goede of slechte bewegingen. Dat klinkt vrijblijvend, alsof iedereen maar wat doet en je alle moeilijke bewegingen uit de weg kunt gaan. Lendfers ontkracht dat: “Je moet het wel aangaan. Je zult zelf in beweging moeten komen, letterlijk: jóuw dans dansen. Je mag alles mee de dansvloer op nemen. Ook je slechte humeur, je stress en je weerstand. Je danst met dat wat er is, hoe rauw of lelijk dat ook mag zijn, want alleen dan is het echt.
Als je zó de dansvloer op stapt, met honderd procent aandacht, dan kom je in die flow. Stukje bij beetje kom je dichter bij het hoofddoel van Vijf Ritmes: een compleet mens worden, met compassie naar jezelf en naar anderen toe.”
Tekst: Bianca Bartels
Fotografie: Violaine Chapallaz
Dit is een ingekort artikel uit het Happinez Zomerboek – 2022. Benieuwd naar het hele artikel? Bestel het Zomerboek nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.
Meer lezen over dans?
Zo kun je je emoties uiten door te dansen.