Opgerold als een bolletje tot jezelf komen. Voelen wat je voelt, weten wat goed voor je is. Dat is wat de kindhouding met je kan doen.
De child’s pose is hét wapen tegen stress en spanning: het verlaagt je stressniveau, zowel fysiek als mentaal. Knieën, enkels, dijen en onderrug worden gerekt. Rug, schouders en nek ontspannen.
Even inchecken
Volgens Yoga-docente Mariken Hogenhout, mede-eigenaar van de Nieuwe Yogaschool in Amsterdam laat de child’s pose je inchecken bij jezelf: ‘Op het moment dat je voorhoofd de mat raakt, sluit je je ogen en opent je zogenaamde derde oog. Je kijkt naar binnen. Het lijkt alsof er een signaal naar je hersens gaat; het is oké om te ontspannen. Je mag kwetsbaar zijn. Thuiskomen.’
‘In child’s pose voel je dat wat er is, er ook mag zijn. Als je leeft, loopt, werkt, gaat veel energie naar je hoofd. Zodra je je hoofd buigt, je bovenlichaam richting de mat beweegt, kies je ervoor je energie te verplaatsen, richting je hart. Mariken: “Je kunt alles even laten zijn. Opgaan in het geheel. Dat voel ik altijd letterlijk zodra mijn voorhoofd de mat raakt. Ik maak contact met Moeder Aarde. Dat visualiseer ik dan ook.’
Welke houding past bij jou?
De kindhouding kun je op verschillende manieren uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld je bovenbenen bij elkaar houden. De ribbenkast trekt dan iets naar binnen, waardoor je vanzelf naar je buik gaat ademhalen. Mariken: “Door de buikademhaling, maar ook doordat je knieën een beetje op je buik drukken, worden je darmen gestimuleerd. Soms gaat je buik borrelen. Het kan een prettige houding zijn als je buikpijn hebt of een opgeblazen gevoel.”
Het Happinez festival komt terug!
-
9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan
-
Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer
-
Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk
Child’s pose met je bovenbenen bij elkaar zorgt voor een strekking in je onderrug. Dat geeft verlichting als je veel achter je bureau zit, want dan is de kans groot dat je wat in je onderrug hebt ‘gehangen’.
Zwangere buiken kun je ruimte geven als je de kindhouding doet met je knieën uit elkaar. Het opent je heupen. Mariken: “Zo kun je je buik lekker laten hangen en je heupgewrichten stimuleren. Ook fijn als je lang op een stoel heb gezeten.”
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
Met de armen recht naar voren geef je je onderarmen en schouders een extra stretch. Ga je meer voor het gevoel van ontspanning, dan kun je je armen beter naar achter leggen. Met de handpalmen omhoog.
Waarom heet het eigenlijk child’s pose?
Daarover lopen de meningen uiteen. In het Sanskriet heet de houding ‘balasana’ en ‘bala’ betekent kind. Maar zo eenduidig is het niet. Op internet legt de ene yogadocent een link naar de foetushouding, de ander noemt het een houding die jonge kinderen graag en met gemak aannemen.
Mariken Hogenhout ziet het vooral als een verwijzing naar het ultieme gevoel van geborgenheid dat je als kind kunt hebben en dus ook in de child’s pose. “Je kunt alles loslaten. Vaak komen er tijdens de houding opgekropte emoties naar boven. Opeens voel je verdriet of juist dankbaarheid. Soms weet je opeens iets wat je niet wilde weten. Soms huilt er iemand in de les. Dat kan en mag allemaal. Het werkt herstellend.” Aan de andere kant, kan het ook gewoon een houding zijn om op adem te komen tijdens een pittige les.
Child’s pose is een basishouding. Mariken: “Als ik beginnerslessen geef, is het een van de eerste houdingen die ik uitleg. ‘Neem deze houding aan als het even te zwaar is, als je buiten adem raakt of een pauze nodig hebt’, zeg ik dan. Het doet me altijd goed als ik iemand tijdens de les in child’s pose zie liggen. Die heeft het begrepen, die luistert naar zijn lijf, denk ik dan.” En misschien is dat wel de duidelijkste link naar het kind.
Meer lezen over yoga?
- Kan yoga echt voor meer verbinding zorgen?
- Zo leer je genieten van de yogapose ‘neerkijkende hond’
- Zit je vast? Dit zijn 3 yoga-oefeningen die je zittend kunt doen (ja, ook op je werk)