Bij gerechtjes in een kom denk je misschien vooral aan ontbijt of toetjes. Denise Kortlever ontdekte dat je in een kom eigenlijk alles kunt maken.
Van Indiase dahl met zoete aardappel tot een warme Siciliaanse salade met mozzarella, alle recepten hebben één ding gemeen: je kunt er lekker met je handen om de kom van genieten.
Je kent Denise misschien wel van Instagram, waar ze foto’s post van al het lekkers en moois dat ze maakt. Of van haar blog The All-Day Kitchen, waar je kunt lezen hoe je al dat lekkers zelf kunt maken. Vorig jaar verscheen haar ontbijtkookboek All Day Breakfast, nu komt ze met iets nieuws: All Day Bowls.
Hoe kwam je erop om een boek te maken met alleen maar gerechten in een kom?
Toen ik onderzoek deed voor mijn boek All-day Breakfast was het een onderwerp dat steeds weer naar voren kwam. Ik zag niet alleen allerlei ontbijtbowls -smoothiebowls, porridge, açai bowls…-, maar ook lunch-, diner- en zoete gerechten in een kom. Toen mijn uitgever al snel na het uitkomen van mijn ontbijtboek vroeg of ik wilde nadenken over een tweede boek, was het voor mij niet meer dan logisch om bowls als onderwerp te nemen. Vervolgens zag ik ze overal, vooral in steden als New York en San Francisco zijn ze immens populair.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
In All Day Breakfast zat heel veel variatie: zoet, hartig, snelle gerechten en recepten waar je wat meer tijd voor nodig hebt. Is dat bij All Day Bowls ook zo?
Absoluut! In mijn boek vind je ontbijtgerechten, supergezonde gerechten, echt comfort food, kommen die heel geschikt zijn voor etentjes en zoete dessertbowls. Voor elk moment en elke smaak wat wils dus. Alle hoofdstukken hebben een eigen stijl en sfeer, die ook in de fotografie en styling (Denise fotografeert en stylet alles zelf, red.), naar voren komt.
Waar heb je inspiratie opgedaan voor de gerechten in dit boek?
Vooral in Californië en New York.
Hoe zou je je eigen stijl van koken omschrijven?
Ik vind het belangrijk dat mijn gerechten er mooi uitzien, maar ze moeten vooral heel lekker en maakbaar zijn. En ik geef graag een bijzondere draai aan een recept. Zodat het nét even anders wordt.
Wat is het voordeel van eten uit een kom?
Uit een kom eet je als vanzelf ontspannen. Misschien wel omdat je het eten letterlijk in je handen hebt. Het fijne van bowls vind ik dat ze aan de ene kant licht en vernieuwend zijn: al die hippe bowls lijken symbool te staan voor een nieuwe manier van eten. Tegelijk staan bowls zeker ook voor comfort food, dat je lekker op de bank eet met alleen een lepel of vork. Juist die twee kanten wilde ik graag belichten.
Wat is je favoriete ‘bowl’?
Onwijs lastig! In de zomer maak ik heel graag de capponata met buffelmozzarella. In de winter ga ik voor de dahl met geroosterde zoete aardappel. Mijn favoriete toetje is zonder twijfel de chocoladefondant met karamel-zeezout (zálig!). En natuurlijk blijf ik een ontbijtfan, dus de aloha-smoothiebowl moet er ook bij.
Staan er vooral gezonde gerechten in je boek, vooral lekkere, of allebei?
De meeste gerechten in het boek zijn gezond, maar smaak staat altijd voorop. Daarnaast staan er ook recepten in die je vooral eet omdat ze zo lekker zijn – wat ik overigens ook heel gezond vind!
Stel, ik heb zin in een lekker herfstig recept. Welke bowl zou je me aanraden?
De soep van geroosterde zoete aardappel met een topping van krokante kikkererwten en feta. De oven doet al het werk voor je, het ziet er prachtig uit en lékker dat het is!
All-day bowls – De allerlekkerste gerechten in een kom (Uitgeverij: Spectrum)
RECEPT
Geroosterde zoete aardappel-wortelsoep met feta
Deze kruidige dieporanje soep is ideaal voor luie dagen, omdat de oven bijna al het werk voor je doet. Heel handig en bovendien zorgt het roosteren van de groente voor een extra rijke smaak. Ik rooster vaak meteen een hele bol knoflook mee, want de boterzachte zoete teentjes zijn echt verrassend mild en lekker.
Je kunt deze soep natuurlijk zo eten, maar de krokante kikkererwten en feta maken ’m net even specialer.
voor 4 kommen
Ingrediënten
2 zoete aardappels (ca. 450 g), geschild en in blokjes
400 g wortel, geschrapt en in stukjes
1 grote ui, gepeld en in vieren
2 teentjes knoflook, ongepeld
1 blik kikkererwten (à 400 g)
3 el olijfolie
½ tl komijn
½ tl gemberpoeder
snufje chilivlokken
1 liter groentebouillon
80 g feta, verkruimeld
extra: bakplaat, bekleed met bakpapier + staafmixer
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verdeel de aardappel, wortel, ui en knoflooktenen over de bakplaat. Laat de kikkererwten goed uitlekken en dep ze zo droog mogelijk. Leg ze naast de groente op de bakplaat.
Meng in een klein kommetje de olie, specerijen en wat peper en zout. Verdeel deze olie over de groente en kikkererwten. Meng goed met je handen, zodat alles met een laagje specerijenolie is bedekt. Rooster 30 minuten in de oven en schep halverwege even om. Na een half uur zijn de groentes zacht en gaar en de kikkererwten knapperig.
Pers de knoflook uit de schilletjes en doe met de ui, aardappel en wortel in een grote soeppan. Voeg de bouillon toe en pureer alles met een staafmixer. Voeg extra water toe als de soep te dik is.
Verwarm de soep nog even door en schep dan in 4 kommen. Verdeel er de kikkererwten en feta over.
Tip: geen grote oven? Gebruik dan 2 bakplaten en wissel ze halverwege even om.
Bereiden: 10 minuten
Oven: 30 minuten
Eet smakelijk!