Wordt het vandaag romig roerei met avocado? Een snelle kom granola? Of een flinke stapel pannenkoeken met gezouten mapleboter? In het ontbijtkookboek van Denise Kortlever vind je de allerlekkerste ontbijt- en brunchrecepten.
Denise maakt de mooiste voedselfoto’s op Instagram en blogt recepten op haar site The Little Things. In haar nieuwe kookboek All-day breakfast bundelt ze de mooie foto’s en lekkere, maakbare recepten die nét even anders zijn. Happinez stelde haar een paar vragen over de belangrijkste maaltijd van de dag, leuke ontbijt- en brunchadresjes en de geheimen achter al haar mooie Instagramfoto’s:
Je kookboek ‘All day breakfast’ staat helemaal in het teken van ontbijt en brunch. Waarom heb je daarvoor gekozen?
Denise: “Vier jaar geleden was ik in New York om te schrijven over de ontbijttrend die daar destijds heerste. Ik had het gevoel dat die trend – ook zichtbaar in steden als Berlijn, Londen en San Francisco – weleens naar ons land zou kunnen overwaaien. Ik werd vaak aangesproken op dat ontbijtartikel en merkte dat het steeds weer terugkwam in mijn werk. Toen ook hier in Nederland allerlei ontbijtrestaurants openden en het ontbijtschap enorm groeide, vond ik het echt tijd voor een compleet ontbijt- en brunchboek.
Daar komt ook bij dat ik zelf gek ben op ontbijten. Ik vind het ontbijt misschien wel de fijnste maaltijd van de dag en kan me ’s avonds laat al verheugen op wat ik de volgende ochtend ga eten. Ik hoop met All-day breakfast anderen te inspireren om ’s ochtends nét even wat meer tijd aan het ontbijt te besteden.”
Wat is je lievelingsontbijt?
Denise: “Lastig kiezen! Ik eet zelf al jaren havermout (grappig dat dit de laatste jaren enorm populair is geworden) en vind het leuk om daarbij met verschillende toppings te experimenteren. Ik ben ook gek op pannenkoeken. Er staan niet voor niets vier recepten voor pannenkoeken in mijn boek! Ook toast vind ik heerlijk. Met avocado, bittere sinaasappelmarmelade of heel simpel met alleen gezouten roomboter. Niets meer aan doen.”
Als je buiten de deur ontbijt, waar ga je dan het liefst naartoe?
In Amsterdam ga ik graag naar Gartine, CT Coffee & Coconuts of DroversDog. Buitenlandse favorieten zijn NOPI of Granger & Co in Londen, Sqirl in LA en Atelier September in Kopenhagen.
Waar doe je inspiratie op voor nieuwe gerechten?
Denise: “Ik doe vooral inspiratie op tijdens mijn reizen. Steden als New York of Londen zijn heel toonaangevend op het gebied van culinaire trends en ik vind het heerlijk daar te zijn. Ook in Nederland ga ik regelmatig uit eten en doe dan vaak nieuwe ideeën op. Maar vaak zit de echte inspiratie in het onverwachte. De geur van oranjebloesem, perfect rijp fruit op de markt of een toevallige herinnering… Ineens heb ik dan een smaak, combinatie of gerecht in m’n hoofd dat ik onmiddellijk wil proberen.”
Op je Instagram-feed maak je prachtige foto’s van eten. Waar let je op bij het maken van foto’s, heb je tips?
Denise: “Mijn foto’s op Instagram maak ik met een iPhone en die voor het boek en mijn site met een spiegelreflexcamera, maar voor allebei geldt dat licht het belangrijkst is. Ik werk alleen met natuurlijk licht en gebruik dus nooit flitsers of lampen. In natuurlijk licht ziet eten er wat mij betreft het lekkerst uit. Daarnaast is styling belangrijk. De focus moet op het gerecht liggen, maar bestek, servetten en ingrediënten maken een foto minder stijf. En maak het vooral niet te netjes! Met wat kruimels of druppels saus wordt een gerecht veel verleidelijker.”
Op welk gerecht uit je kookboek ben je trots?
Denise: “Ik heb het recept voor mijn muesli heel lang geperfectioneerd. Het is mijn versie van muesli die ik in New York at en de combinatie met ahornsiroop en zeezout maakt ‘m heel bijzonder. Ik ben ook trots op de 5-spice kruidcake met rozijnen. Dat is een heerlijke donkere kruidkoek met sinaasappel en warme specerijen, die ruikt én smaakt naar feestdagen. Of de pannenkoekentaart met vanilleroom en rood fruit: ideaal als verjaardagsontbijt.”
Welk gerecht zou je graag nog een keer willen maken, maar ben je nog niet aan toe gekomen?
Denise: “Zo’n prachtige layer cake, met ontelbare lagen taart en glazuur, zou ik weleens willen proberen.”
Wil je zelf met Denise’s kookboek aan de slag? Begin dan met deze overheerlijke burnt toast, belegd met ricotta en jam:
Burnt toast
met ricotta en marmelade
Bij het hippe ontbijtzaakje Sqirl in Los Angeles zijn ze beroemd om hun ‘burnt toast’ met ricotta. En hoewel verbrande toast misschien wat gek klinkt, valt er veel te zeggen voor diepbruin geroosterd briochebrood dat nog zacht en zoet is. Ik laat mijn toast nét niet verbranden en besmeer ’m dan guvanbinnenl met romige ricotta en bijzondere oranjebloesemmarmelade. Ik strooi er ook graag gehakte pistachenootjes overheen, voor extra bite en hun prachtige felgroene kleur.
Een makkelijk recept voor zelfgemaakt briochebrood vind je in Denise’s kookboek, maar brioche van de bakker of een ongesneden witbrood kan natuurlijk ook.
Ingrediënten:
voor 4 personen
- 4 dikke sneden briochebrood
- 4 el sinaasappelmarmelade
- 1 tl oranjebloesemwater*
- 100 g ricotta
- 2 el pistachenoten, grofgehakt
* Verkrijgbaar bij Marokkaanse en Turkse supermarkten of online.
Rooster het brood donkerbruin in een broodrooster, net iets langer dan je normaal zou doen. Meng ondertussen de marmelade en het oranjebloesemwater. Besmeer het geroosterde brood met de ricotta en de marmelade. Bestrooi met de pistachenoten en serveer meteen.
Meer bijzondere jam-ideeën:
– kersen + vanille
(mespunt vanillezaadjes per 4 el kersenjam)
– frambozen + rozenwater
(drupje rozenwater per 4 el frambozenjam)
– peer + kaneel
(1⁄4 tl kaneel per 4 el perenjam)
– ananas + basilicum
(1⁄2 el fijngehakte basilicum per 4 el ananasjam)
Deel je baksels
Niks leukers dan te zien hoe de recepten bij anderen op de keukentafel verschijnen. Dus tag je bericht op social media met #alldaybreakfastboek of stuur een foto via tlt-thelittlethings.com. Ook voor vragen of (ontbijt)tips kun je daar altijd terecht!
Het kookboek All-day breakfast is hier verkrijgbaar.