De kunst van het ziek zijn

De kunst van het ziek zijn De kunst van het ziek zijn De kunst van het ziek zijn

Kyra de Vreeze neemt je elke week mee in haar wereld van geluk, gezondheid en voeding. In het kader van de Happinez slow challenge laat ze zien hoe je lekker biologisch en gezond eet, zelfgemaakte en eerlijke huishoudproducten maakt en hoe je ondertussen zelf gelukkig blijft.

Zet de tijd even stil

Ziek zijn zien we zelden als iets positiefs. Het is pijnlijk en vervelend, het remt en belemmert ons. We kunnen even niet werken, geen was draaien, geen koffie drinken met vriendinnen, niet naar yogales en niet zorgen voor ons gezin. En terwijl we koortsig liggen te snotteren denken we aan de gemiste tijd.

We kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar ooit, zelfs nog niet zo heel lang geleden, werd griep verwelkomd. Ziek zijn kan heel nuttig zijn: het zet je lichaam aan tot het maken van afweerstoffen waardoor je weerstand vergroot. Je bent na je griep dus iets sterker dan voor je ziek werd. Met koorts stijgt je lichaamstemperatuur waardoor de ziekteverwekker in je lijf niet meer kan overleven. En koorts zorgt voor een verhoogd metabolisme waardoor beschadigde weefsels en cellen snel kunnen herstellen.

Pijnstiller

Ik keek mijn man vorige week dan ook vol verbazing aan toen hij met een flinke griep direct naar paracetamol greep. Paracetamol verlaagt koorts en stilt wat van de pijn die met griep gepaard gaat. Maar omdat het de koorts verlaagt, krijgt je lichaam niet altijd genoeg kans het virus onschadelijk te maken. Je herstel kan erdoor vertraagd worden met als gevolg dat je kunt blijven kwakkelen.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Rust en herstel

Ik ben blij met mijn jaarlijkse griep. Het zet de tijd even stil. Ik mag eindelijk eens ’s ochtends in bed blijven liggen. Sterker nog: ik mag er de hele dag blijven. Ik mag me vervelen en me totaal richten op rust en herstel. Wat er zich buiten mijn kamer of ons huis afspeelt is onbelangrijk. Het krijgen van griep vertelt me ook dat mijn weerstand optimaal werkt. En elk jaar na mijn griep weet ik, ik ben weer ietsje sterker.

Er zijn een aantal manieren waarop ik mijn griep een handje help. Ik blijf in bed, houd de gordijnen gesloten en slaap. Tijdens slaap gebeurt er iets magisch in je lichaam: je maakt groeihormonen aan die je beginnen te ‘repareren’. Verder drink ik veel warm water en kruidenthee, vooral de variant met gember, kurkuma, citroen, rauwe honing en zwarte peper.

Natuurlijke hulpmiddelen

Ik heb niet veel trek en eet kleine beetjes. Soepjes en lichte stoofpotjes houden me warm en comfortabel. Ik gebruik een bouillon met (rauwe) knoflook als natuurlijk antibioticum, gember om slijm op te lossen en Japanse paddenstoelen om mijn weerstand te vergroten. Ik kleed me lekker warm aan, om meer te zweten en de koorts aan te wakkeren. Als ik snotter gebruik ik een neti pot* of een simpele zoutoplossing. Ook leg ik een opengesneden rauwe ui naast mijn bed en als ik hoest neem ik een theelepel rauwe honing om mijn keel te verzachten.

Als de koorts verdwenen is en de zon schijnt, pak ik me goed in en ga ik zonnebaden op het balkon. Ja, zelfs in de winter. De vitamine D die ik aanmaak, bestrijdt virussen en ‘slechte’ bacteriën.

Tijd

Maar van alle bovengenoemde ‘medicijnen’ is de belangrijkste nog altijd tijd. Want als je de dingen de tijd geeft die ze nodig hebben, dan kan het resultaat niet anders dan sterk en betrouwbaar zijn. Bomen hebben de frictie van de wind nodig om hun wortels dieper en sterker te laten groeien. En voor ons mensen is dat niet anders.

Happy #slowchallenge!
Xoxo Kyra

*Een neti pot is een schenkkannetje dat veel wordt gebruikt in de Ayurvedische gezondheidstraditie. Je gebruikt het kannetje gevuld met zout water en schenkt dit in de neusgaten. Hiermee spoel je de holtes en verminder je klachten bij slijm en verkoudheid.

Ben je zwak, heb je hoge koorts (>40 graden) of 4 à 5 dagen verhoogde temperaturen? Neem dan, en bij twijfel, contact op met je huisarts.

Tekst en fotografie door Kyra de Vreeze | www.kyraskitchen.com

Over auteur
Kyra de Vreeze is voedingsdeskundige en auteur. Ze geeft workshops en lezingen over gezonde voeding en een plantaardige levensstijl en schreef hierover verschillende artikelen voor onze site.
Volgend artikel
Kyras comfort food: romige gierst
Kyras comfort food: romige gierst