Glanzende haren en een stralende huid zijn schoonheidskenmerken, maar ze vertellen niet alleen iets over het uiterlijk. Het zijn ook tekenen van een gezond binnenste. Je nagels vertellen je op dezelfde manier meer over hoe het met je gaat dan je denkt.
Zijn je nagels niet zo mooi glad, roze of stevig als je zou willen? Dan kan dit een teken zijn dat je niet helemaal gezond bent. Let hier maar eens op:
1. Textuur
Gezonde nagels hebben een stevig, glad oppervlak. Zie je onverklaarbare putjes of deukjes in jouw nagels? Dan kan dit wijzen op psoriasis, een chronische huidaandoening die gepaard gaat met vervelende jeuk. Bij een deel van de mensen die er last van hebben, manifesteert psoriasis zich als eerste in de nagels.
Diepe, horizontale ribbels of groeven in de nagel worden ook wel ‘lijnen van Beau’ genoemd. Ze ontstaan door een wondje of andere beschadigingen aan je nagelriem. Meestal groeien deze ribbels dan ook vanzelf weer uit. Maar horizontale groeven kunnen ook een onderliggende lichamelijke oorzaak hebben als syfilis, een stofwisselingsziekte of diabetes. En sommige mensen krijgen er last van na een chemokuur of het gebruik van bepaalde medicijnen.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
Over verticale ribbels hoef je je geen zorgen te maken. Je nagels bestaan grotendeels uit keratine. Dit is een eiwit dat ook voorkomt in je huid en haar. Als je ouder wordt, krijg je vaak last van een minder zachte, drogere huid en drogere haren doordat de hoeveelheid keratine afneemt. En op je nagels zie je die veroudering aan onschuldige ribbeltjes over de lengte van je nagel.
2. Kleur
Als je plotseling en zonder aanwijsbare reden blauwe of zwarte verkleuringen op je nagels hebt, kun je het beste direct naar de dokter gaan. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn – dikke kans dat je je onbewust toch ergens aan bezeerd hebt – maar zulke verkleuringen kúnnen veroorzaakt worden door een melanoom. In dit geval kun je dus maar beter het zekere voor het onzekere nemen.
Over het algemeen zijn verkleuringen van je nagels gelukkig een stuk onschuldiger. Zo ontstaan gele nagels meestal door producten die je erop smeert, zoals nagellak of remover. Gun je nagels dus altijd wat ademruimte tussen twee manicures in en verzorg ze dan extra goed, bijvoorbeeld met een olie met tea tree of vitamine E. Gebruik je geen nagellak of andere producten en zijn je nagels van zichzelf geel? Dan heb je mogelijk een schimmelinfectie onder de leden.
Over de meeste witte vlekjes hoef je je niet druk te maken: ze ontstaan gemakkelijk als je je ergens aan stoot en verdwijnen vanzelf weer met het uitgroeien van je nagels. Heb je standaard witte vlekken op je nagels en kun je niet verklaren waarom je ze hebt? Dan kan een doktersbezoekje geen kwaad. Het zou namelijk een signaal kunnen zijn van een vitamine-, calcium- of zinktekort.
3. Sterkte
Gemakkelijk afbrekende of schilferende nagels kunnen veroorzaakt worden door bloedarmoede of een probleem met de schildklier, en splijtende nagels zijn vaak een teken dat je niet genoeg ijzer binnenkrijgt.
Zachte, dunne en buigbare nagels kun je vaak zelf eenvoudig weer wat sterker maken. Net als bij gele nagels wordt dit meestal veroorzaakt door nagelverzorgingsproducten en (te veel) manicures. Laat die vrolijke kleurtjes nagellak dus even voor wat ze zijn, en gebruik alleen producten die je nagels helpen om te herstellen.
Twijfel je over je gezondheid, dan is het raadzaam om te overleggen met je huisarts.
Meer lezen over gezondheid?
Ook lekker voor je lichaam: goed slapen. Zo heilzaam is slaap.