Denk je bij tai chi aan krijgshaftige karatesprongen en Aziatische strijdkreten? Deed ik ook, maar dat beeld blijkt dus niet helemaal te kloppen. Tai chi brengt een heleboel gezondheidsvoordelen met zich mee op zowel fysiek als mentaal vlak en wordt ook wel ‘meditatie in beweging’ genoemd. Little did I know.
Teder en in langzaam tempo, dat blijken de woorden waarmee tai chi oefeningen het beste omschreven kunnen worden. Voluit geschreven is het T’ai Chi Ch’uan en dat betekent letterlijk: ultieme beste vuist. Klinkt niet heel teder, nee. Dat tai chi eeuwen geleden is ontstaan vanuit een zoektocht van ontwikkelaars van gevechtstechnieken – ze zochten de meest efficiënte en effectieve methode om te vechten – sluit daar ook niet echt bij aan.
Toch is tai chi een sport die in feite door iedereen beoefend kan worden. De bewegingen zijn gemakkelijk aan te leren door mensen van alle leeftijden en gezondheidsniveaus; zelfs 90-jarigen, bedlegerigen en mensen in een rolstoel doen aan tai chi.
Bovendien tonen steeds meer onderzoeken aan dat tai chi aanzienlijk bijdraagt aan de ontwikkeling van sterkere spieren, een beter uithoudingsvermogen en een verminderde kans op blessures. Hoog tijd om nader kennis te maken met deze eeuwenoude vechtkunst, die sinds zijn ontstaan een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
Tai chi: de cijfers
Een relaxte manier van bewegen waarbij geen zweetdruppels of buiten-adem-praktijken komen kijken en waarbij de kans op blessures nihil is; dat is tai chi in een notendop. Doe je het twee keer per week een uurtje, dan zijn de resultaten bovendien al binnen 12 weken merkbaar. Vanwege het laagdrempelige karakter van tai chi – het enige wat je nodig hebt is lichte, comfortabele kleding en natuurlijk de nodige know how met betrekking tot de oefeningen – neemt de populairiteit van tai chi in rap tempo toe.
Ook de wetenschappelijke cijfers liegen er niet om. In 2015 namen researchers van de Beijing University en de Harvard Medical School eerder afgeronde onderzoeken naar tai chi onder de loep. Zij keken naar de resultaten van ruim 500 studies en concludeerden dat 94,1% procent van alle ondervraagden positieve effecten ervoer na het beoefenen van tai chi.
Vooral voor ouderen zijn de positieve effecten van tai chi groot; voor hen is een betere balans en een verminderde kans op vallen een belangrijk gezondheidsvoordeel. Iedere 11 seconden belandt er namelijk een oudere op de eerste hulp als gevolg van een valpartij. Bij ouderen die gedurende 12 weken één tot drie keer per week een uurtje aan tai chi doen vermindert de kans op valpartijen (en dus op breuken, hersenschuddingen en ander letsel) met wel 43%.
Mentale voordelen
Niet voor niets wordt tai chi ook wel ‘meditatie in beweging’ genoemd: ook je mentale staat krijgt namelijk een opkikker bij het uitvoeren van de oefeningen. Uit een onderzoek onder Nieuw Zeelandse studenten blijkt dat tai chi onder meer depressies, angsten en stressklachten tegengaat. Dezelfde mentale klachten kunnen ook door meditatie worden verminderd.
Daarnaast bleek tai chi op een bepaalde manier het zelfvertrouwen van de studenten te vergroten. Het vermogen om te geloven dat je als mens in staat bent om obstakels te overwinnen en allerlei activiteiten te volbrengen krijgt dankzij tai chi een flinke boost. In een gevecht zullen deze gedachtes ongetwijfeld ook erg nuttig zijn, dus dáár zit waarschijnlijk de kern voor tai chi als efficiënte en effectieve vechtmethode.
Het meditatieve karakter van tai chi draagt dus bij je mentale balans, waardoor je lichamelijk lekkerder in je vel zit. De oefeningen richten zich dan ook op het bewust beleven van gevoelens, zintuiglijke prikkels en het loslaten van stress. Ontspannen wordt binnen tai chi bovendien gezien als een werkwoord: je moet er wel degelijk iets voor doen om de spanning in je lijf los te laten en tegelijkertijd stevig te kunnen blijven staan.
En dat klinkt inderdaad best als een uitdaging. Maar wel eentje die – gezien de vele mentale en lichamelijke gezondheidsvoordelen – het proberen waard is, niet?
Schop onder de kont nodig?
- Dit is het effect van sporten op je brein
- Zoek je een motivatie-boost? Dan is sporten met collega’s een goed idee
- Waarom bootcamp een aanrader is, ook als je niet van sporten houdt