Eeuwenlang werd de kennis van generatie op generatie doorgegeven: welke plant helpt bij welke aandoening? Tijd voor een opfriscursus.
Planten maken vaak ongemerkt onderdeel uit van het dagelijks leven. Eeuwenlang werd die kennis van generatie op generatie doorgegeven: welke plant hielp bij welke aandoening of hoe je ze het beste kunt bereiden. Er is gelukkig weinig voor nodig om die oude kennis weer tot leven te wekken. Je kunt planten leren lezen, zoals je een nieuwe taal leert.
Wat we kunnen leren van wilde planten
Naast de bijzondere werkingen, nodigen juist die alledaagse wilde plantjes je uit om je met je omgeving te verbinden en je te verwonderen. Wilde planten vertellen je welke tijd van het jaar het is (vind maar eens een klaproos in de herfst!) en vertellen je iets over hun omgeving (brandnetels doen het goed op stikstof).
Wij hebben planten nodig, maar zij ons ook, zéker de planten die altijd in de omgeving van mensen groeien. Ze lokken ons, met hun schoonheid en hun goede eigenschappen, omdat ze iets van ons willen. Kijk naar die onweerstaanbare doorzichtige bol parachuutjes van de uitgebloeide paardenbloem, die zachtjes roept ‘kom je blazen?’: ze hebben ons nodig, om hun zaden te verspreiden, om nieuwe plekken te vinden om te groeien en bloeien.
6 helende wilde planten
Het driekleurige viooltje
- Superkracht: Vroeger werd gezegd dat het plantje hielp tegen liefdesverdriet vanwege zijn schoonheid. Maar geneeskrachtig is het ook: het plantje helpt tegen huidklachten, zoals eczeem en luchtwegklachten, zoals bronchitis.
- Hoe te gebruiken: De bloempjes kunnen in de salade, of samen met een schijfje citroen in een karaf drinkwater.
- Waar te vinden: Het driekleurig viooltje bloeit tussen april en oktober, maar komt in het wild niet massaal voor, dus laat ze lekker staan. Je kunt makkelijk zelf uit een zakje (biologisch) zaad een bloembak vol laten groeien.
Echte kamille
- Superkracht: Echte kamille heeft een verzachtende en ontspannende werking. De thee kan bijvoorbeeld helpen tegen maag- en darmklachten, maar kan je ook tot rust brengen als je gespannen of zenuwachtig bent.
- Hoe te gebruiken: De bloemen zijn heerlijk als thee. Je kunt verse bloemen gebruiken, maar thee van gedroogde kamille werkt ook prima.
- Waar te vinden: In bermen en in grasland, vooral op plekken waar de grond omgewoeld is geweest, zoals braakliggend terrein. Er zijn verschillende soorten kamille, maar de echte herken je gemakkelijk aan de sterke geur.
De grote brandnetel
- Superkracht: De brandnetel bevat stoffen die een zuiverende werking hebben en een oppepper zijn voor je weerstand.
- Hoe te gebruiken: Pluk in het vroege voorjaar de jonge blaadjes en maak er een groene soep van of stoof ze in een beetje boter of olie.
- Waar te vinden: De brandnetel groeit overal, en nog het liefst op ‘rijke’ grond, die veel stikstof bevat. De brandnetel heet overigens niet voor niets zo: de bladeren zijn bedekt met ‘brandharen’ die jeukende bultjes veroorzaken, dus doe handschoenen aan.
De grote klaproos
- Superkracht: De klaproos is een symbool van hoop en vrede.
- Hoe te gebruiken: Pluk de bloemblaadjes en fleur er bijvoorbeeld een salade mee op.
- Waar te vinden: Op voedselarme, droge, zanderige grond, vooral in bermen en op ruige, opgespoten terreinen.
De grote weegbree
- Superkracht: Het verse blad helpt tegen de jeuk van insectenbeten en brandnetelbultjes. Jong blad kun je door de sla doen, en als thee helpt weegbree tegen kriebelhoest.
- Hoe te gebruiken: Pluk een blaadje, kneus dat tussen je vingers en wrijf het over de pijnlijke plek of droog de bladeren en zet er thee van.
- Waar te vinden: Door het hele land, vooral op en langs wegen en (zand)paden. Het is een cultuurvolger en je vindt ’m waar mensen komen.
De paardenbloem
- Superkracht: De jonge blaadjes van de paardenbloem bevatten diverse vitaminen, mineralen en antioxidanten. Paardenbloem is goed voor je hele (spijsverterings)systeem!
- Hoe te gebruiken: De jonge blaadjes gebruik je in de sla – ze zijn licht bitter maar lekker met bijvoorbeeld veldsla.
- Waar te vinden: In weilanden, bermen, gazons en ook in de tuin.
Dit is een ingekort artikel uit Happinez ‘Levenslessen uit de natuur’. Bestel het magazine nu zonder verzendkosten in onze webshop.
Meer lezen over planten?
Hoe je van planten kunt houden (en zij van jou).