Als je voorzichtig bent met je lichaam, waarom zou je dan ook niet letten op wat je erop smeert? Ook in producten die in je badkamerkastje staan, zitten toevoegingen die niet nodig zijn. In deze zeven stappen leer je langzaam bewust te worden van wat er in je schoonheidsproducten zit, en op zoek te gaan naar zuivere alternatieven.
1. Ga op onderzoek uit
Potjes in de badkamer zijn vergelijkbaar met potjes in de koelkast – je kunt precies zien wat je op je huid smeert als je de etiketten leert lezen. Want in houdbare crèmes waar water in zit, moeten bestanddelen zitten om de houdbaarheid te verlengen. En je kunt zien wat er in een product zit om het lekker te laten ruiken of om het de juiste structuur te geven. In het algemeen geldt: als het ingrediënt waarmee groots geadverteerd wordt op de voorkant van het flesje helemaal achteraan de ingrediëntenlijst staat, weet je vrij zeker dat je niet goed zit. Verder is het goed om te letten op onnatuurlijk lange woorden met veel x’en en waar nummers in zijn verwerkt.
2. Doe het stap voor stap
Het is leuk om rigoureus te besluiten om nooit meer iets op je lijf te smeren waarvan je niet precies weet wat het is, maar als je alles uit je badkamer weggooit dan is het wel een hele grote uitdaging om alles door zelfgemaakte producten te vervangen. Doe het dus stap voor stap, en ga pas aan de slag met het zoeken naar een vervangend product als je een potje weggooit. Ben je door je douchegel heen? Ga dan op zoek naar een verpakkingsvrij alternatief, zoals de naked producten van Lush – douchegel (geen zeep) die zijn vorm behoudt en die dus geen verpakking nodig heeft. En is je shampoo op? Dan kun je zelf aan de slag met baking soda en azijn. Als je dat te veel werk vindt, zijn de shampoo bars van Lush een fijn alternatief: deze bars zien eruit als zeepjes, en blijven ook hun vaste vorm behouden. Ze gaan ook nog eens veel langer mee dan de gemiddelde shampoofles (gemiddeld zo’n 80 wasbeurten, waarmee je zo’n drie plastic flessen uitspaart). Twijfel je nog om over te stappen op verpakkingsloze producten? Bedenk dan dat alleen al door de naakte shampoo bars van Lush in de afgelopen vijf jaar 30 miljoen minder plastic flessen geproduceerd zijn, en dat ze zichzelf conserveren (dus geen synthetische conserveermiddelen bevatten).
3. Wees op alles voorbereid
Geef je huid tijd om te wennen aan iets nieuws. Als je opeens het roer omgooit en andere shampoo en gezichtsverzorging gaat gebruiken, kan het zijn dat je huid schrikt van de nieuwe producten. Geef jezelf een beetje tijd om goed te onderzoeken hoe je op iets reageert, en of je een nieuw product echt fijn vindt. En als je opeens overgaat op zelfgemaakte of natuurlijke producten, realiseer je dan dat de ingrediënten die daarin zitten in een veel hogere concentratie aanwezig zijn dan je gewend bent. Probeer het daarom een paar dagen uit, en kijk of je huid er langzaamaan went. Maar gebruik je verstand: als je een heftige reactie hebt, je huid heel rood wordt of gaat jeuken, dan is dat geen goed teken. Het is daarom altijd verstandig om nieuwe producten op een klein stukje huid uit te proberen.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
4. Bekijk je badkamerrituelen kritisch
Was je je haar elke dag? En hoeveel producten smeer je op je huid die eigenlijk niet nodig zijn? Door niet te vaak en te veel te wassen met harde shampoos en sterke zepen, houd je de natuurlijke structuur van je huid in stand en zorgen de natuurlijke oliën van je lichaam ervoor dat je minder vaak hoeft te smeren met moisturizers en conditioner.
5. Beperk je bezoekjes aan de kapper en nagelsalon
Haarverf en nagellak behoren tot de beautyproducten die de meeste impact hebben op het milieu. Dus kijk eens naar alternatieven: kun je zelf je nagels doen, zonder shellac te gebruiken? En kun je misschien een ritueel bedenken dat je hetzelfde gevoel geeft als fris gelakte nagels, maar dat minder schadelijk is voor de aarde? Je voelt je vaak mooi en herboren als je nagels mooi zijn gedaan en je haar net is geverfd, maar als je goed bij jezelf nagaat waar dat gevoel precies vandaan komt, kun je ook leren om dezelfde emotie bij een ander ritueel te voelen. Door je haar te verzorgen met shampoo die voor meer dan 50% uit honing bestaat, bijvoorbeeld, kan het zo mooi gaan glanzen dat je het gevoel dat highlights je geven niet meer nodig hebt. Of je kunt je wenkbrauwen laten epileren in plaats van verf of lak te gebruiken: ook dat geeft je een heel nieuw gezicht.
6. Kijk verder dan ingrediënten
Als je niet alles zelf wilt maken maar ook natuurlijke producten wilt aanschaffen, loont het om te kijken naar de filosofie van het bedrijf waar je van koopt. Hoe staat het met het testen op dieren? Waar en hoe kopen ze in, betalen ze eerlijke prijzen voor hun grondstoffen? Hoe en door wie worden de producten gemaakt? Zo kun je bij Lush altijd terugvinden door wie een product is gemaakt en wanneer (het hoofdje op de sticker is van een persoon die echt in de fabriek werkt). Ook kun je vijf gebruikte potjes opnieuw inleveren zodat ze gerecycled kunnen worden (als je achterop het label van een potje kijkt vind je een recycle teken met een cijfer erin, dat aangeeft hoe vaak het potje gerecycled is) en is er door kosten te besparen op verpakkingsvrije producten meer geld voor ingrediënten van hoge kwaliteit. En last but not least: alle boeren die aan Lush leveren, krijgen eerlijk prijzen voor hun grondstoffen.
7. Vergeet niet te genieten
Overstappen op een clean beautyritueel is geen makkelijk of snel proces, maar als je van de kleine stapjes leert genieten, kan het je veel voldoening geven. Het betekent ook niet dat jezelf opmaken of in bad gaan geen feestje meer is: het is juist éxtra feestelijk, als je bedenkt dat je naast lief voor jezelf, ook lief voor de aarde bent.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Lush. Wil je meer lezen over de verse, handgemaakte verzorgingsproducten van Lush? Neem eens een kijkje op www.lush.com (en wist je al dat Lush nu ook een in house spa heeft?)