De berghouding geeft je een gevoel van onaantastbaarheid, innerlijke stabiliteit en daadkracht. Bovendien zorgt hij voor een goede lichaamshouding. Yogadocente Jasmijn Koelink legt uit hoe je hem het beste uit kunt voeren.
In april was ik met mijn vriendin voor de tweede keer op het prachtige Canarische eiland La Palma. In het hart van het vulkanische eiland, Caldera de Taburiente, liepen we over een tapijt van pijnboomnaalden door een schaduwrijk pijnbomenbos. Een smal, steil en droog pad langs de afgrond. Bij het eerste uitzichtpunt keken we zwijgend over de waanzinnig diepe reuzenkrater. Krachtig, sterk, robuust en onaantastbaar.
Ons steile pad vervolgend nam ik dit natuurverschijnsel beter in mij op en bewoog mijn linkerhand langs de rotsranden. Opeens brokkelde er een groot stuk lavagesteente af, gruis glipte door mijn vingers. Ik schoot in paniek en leek steeds weer een ander gedeelte van de bergrand te verpulveren, tot ergernis van mijn vriendin en met toenemende wanhoop van mij over onze veiligheid.
Het leerde me dat bergen, ondanks hun rotsvaste imago, beweeglijk zijn. Stukken brokkelen af en delen vergaan door droogte, bosbranden of erosie. Ondanks dat, verzekerde buurman en geoloog Tom me bij thuiskomst dat deze vulkanische berg onverwoestbaar was. Zoals alle bergen.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
En dat is ook mijn ervaring in de berghouding. De onaantastbaarheid van deze houding is makkelijk te onderschatten, of over het hoofd te zien. Maar wanneer je het fundament hiervan begrijpt en kunt belichamen, heb je toegang tot tachtig procent van alle andere yogahoudingen.
Hieronder vind je de basisinstructies voor de berghouding. Doorloop ze stap voor stap, maar onthoud dat dit een blauwdruk blijft: elk lichaam is anders. Zoek naar de verfijning en afstemming in elke houding, eventueel onder begeleiding van een docent.
De oefening
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Ben je niet in de gelegenheid het audiobestand af te spelen? De oefening staat hieronder uitgeschreven:
Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’
-
Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
-
Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
-
En nog veel meer
1) Plaats je voeten op heupbreedte.
Je voeten uit elkaar zetten geeft een steviger basis dan als je ze bij elkaar zet. Je kunt beide opties proberen en iemand vragen om je proberen om te duwen, dan voel je het verschil.
2) Breng je voeten en bovenbenen in neutrale stand – recht naar voren
Let op: neutraal is anders dan je natuurlijke stand. Draai je benen en voeten iets naar binnen of juist naar buiten. De richting verschilt per persoon. Je kunt je tenen spreiden en omhoog trekken, zodat je meer spieractiviteit voelt in je voeten, kuiten en bovenbenen (zelfs met schoenen aan).
3) Kantel je bekken
Als je een holling in je onderrug bemerkt, kantel dan je bekken wat naar achteren. Zo activeer je de spieren in je onderbuik. Als je je heupen juist naar voren duwt, kantel dan je bekken wat naar voren. Je hebt dan gelijk een actievere houding.
4) Breng je schouders recht boven je heupen
Afhankelijk van je stand, is dat naar voren of juist naar achteren toe bewegen.
5) Verleng je kern.
Plaats je hand op je kruin. Duw je voeten stevig in de grond, terwijl je je kruin omhoog duwt in de hand. Hiermee verleng je direct je nekwervels.
6) Beweeg je onderste ribben naar binnen, richting je ruggengraat
Hiermee versterk en verleng je nog meer en activeer je het bovenste gedeelte van je buikspieren.
7) Plaats je armen langs je lichaam en draai je handpalmen naar voren
Beweeg hiermee je schouderbladen naar elkaar toe en open zo je borstkas. Spreid je vingers en strek ze voor meer energie in je handen.
8) Verzacht je gezicht en ontspan je ogen
Sluit je ogen of richt je blik recht vooruit.
9) Blijf 5 tot 10 ademhalingen zo staan
Adem naar de zijkant van je ribbenkast. Verruim je ribben om ruimte te maken voor je longen, zodat deze zich dieper kunnen vullen.
De vorm waarin je je lichaam plaatst, is niet alleen een externe houding, maar reflecteert ook altijd een innerlijke houding. Denk aan het vulkanisch gebergte. Door rechtop te staan cultiveer je een gevoel van innerlijke stabiliteit en (daad)kracht. Je borstkas kan daardoor openen. Dit reflecteert openheid. Een ideale levenshouding kun je zeggen.
Tot slot
Neem vandaag een keer de tijd om als een berg te staan. Doe dat bij voorkeur buiten, zodat je je je blik omhoog kunt richten naar de blauwe lucht, wolken, regendruppels of sterrenhemel – en ervaar je aanwezigheid in dit uitgestrekte, bewegelijke leven.
Wil je meer tips van Jasmijn? Neem eens een kijkje op haar website: www.jasmijnyoga.com