Overweeg je om volgend jaar (weer) te kiezen voor een alternatieve geneeswijze, zoals acupunctuur, shiatsu of ademtherapie? Check dan goed bij je zorgverzekeraar of dit wordt vergoed. We zetten alles voor je op een rij.
Wat is alternatieve geneeswijze?
‘Alternatief’, zo noemen we geneeswijzen waarvan de werking, anders dan de reguliere geneeskunde, niet bewezen is door middel van wetenschappelijk onderzoek. ‘Aanvullend’ of ‘complementair’ wordt het ook wel genoemd; als een aanvulling op de adviezen of medicijnen die je van de huisarts of in het ziekenhuis krijgt.
Welke vormen van alternatieve geneeswijzen zijn er?
Veel gebruikte alternatieve geneeswijzen zijn homeopathie, chiropractie, manuele therapie, osteopathie en acupunctuur. Zoals gezegd worden deze behandelingen alternatief genoemd, omdat ze niet wetenschappelijk zijn bewezen.
Worden alternatieve geneeswijzen vergoed door je basisverzekering?
Alternatieve geneeswijzen en alternatieve geneesmiddelen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Mocht je er gebruik van willen maken, dan heb je een aanvullende verzekering nodig. In de aanvullende verzekering zit dan een budget wat je kunt besteden aan bijvoorbeeld acupunctuur, chiropractie of een ayurvedische behandeling om je balans te herstellen. Je hoeft voor een aanvullende verzekering geen eigen risico te betalen.
Wat is de vergoeding voor alternatieve zorg?
Hoeveel je uit de aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen vergoed krijgt, verschilt per zorgverzekeraar. Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden een maximumbedrag per dag en een maximumbedrag per jaar. De hoogte van deze bedragen verschilt per zorgverzekering. Ook krijg je vaak niet alles vergoed, maar een gedeelte van de kosten die je maakt. Ook dit verschilt per zorgverzekering. Als je eenmaal weet wat je denkt nodig te hebben, is het verstandig om diverse zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.
Ook stellen zorgverzekeraars vaak speciale voorwaarden. Bijvoorbeeld dat jouw alternatieve behandelaar aangesloten moet zijn bij een erkende beroepsvereniging. Beroepsverenigingen eisen vaak dat behandelaars aan bepaalde regels en richtlijnen voldoen. Dit is overigens geen garantie dat een behandelaar jou ook goed helpt. Check ook altijd of jouw behandelaar een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.
Basisverzekering is verplicht
Voor een bezoek aan de huisarts hoef je geen aanvullende verzekering af te sluiten. Deze kosten worden gedekt door de basisverzekering. Net als de zorg die je krijgt in het ziekenhuis, bij de psycholoog of voor het prikken van bloed. Ook logopedie, verloskundige zorg, ergotherapie en dieetadvies vallen onder de basisverzekering. De basisverzekering is voor iedereen boven de 18 jaar in Nederland verplicht.
Verplicht eigen risico in 2025
Maak je gebruik van zorg uit de basisverzekering, dan betaal je een deel van de zorgkosten zelf. Dit noem je het verplicht eigen risico. In 2025 blijft het eigen risico 385,-. Daarnaast heb je ook nog een vrijwillig eigen risico. Hoe hoger het bedrag dat je boven op het verplicht eigen risico nog zelf wilt betalen, hoe lager je premie wordt.
Goed om te weten: voor sommige zorg betaal je geen eigen risico. Het wordt dan volledig vergoed uit de basisverzekering, zoals een bezoek aan de huisarts, wijkverpleging en verloskundige zorg.
Goed idee: zorgverzekeringen vergelijken
Weet je nu al welke (alternatieve) zorg je volgend jaar mogelijk nodig hebt? Een fijne tip voor jou: bij Independer kun je zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Hierbij kun je ook uitzoeken welke aanvullende zorgverzekeringen er zijn voor de verschillende geneeswijzen. Misschien kan overstappen in jouw geval dan juist wel interessant zijn, omdat je huidige verzekeraar bijvoorbeeld geen chiropractie vergoedt. Of misschien is de vergoeding voor acupunctuur bij een andere verzekeraar wel hoger. Genoeg redenen om toch even je zorgverzekering opnieuw te bekijken. Ontdek hier alvast alle wijzigingen voor de zorgverzekering in 2025.