Kyra de Vreeze neemt je elke week mee in haar wereld van geluk, gezondheid en voeding. In het kader van de Happinez slow challenge laat ze zien hoe je lekker biologisch en gezond eet, zelfgemaakte en eerlijke huishoudproducten maakt en hoe je ondertussen zelf gelukkig blijft.
Volle granen hebben een bijzonder gave. Ze brengen evenwicht en bevatten de ultieme balans tussen yin en yang. Yin staat voor rust, ontspanning, verkoeling en herstel. Yang staat voor activiteit, passie, warmte en creativiteit.
Zowel yin als yang zijn overal, in jou en in alles om je heen, te vinden. Zo ben je als je slaapt meer yin, en als je hardloopt meer yang. Eten kan ook meer yin of meer yang zijn. Zo hebben yin etenswaren een verkoelende en vertragende werking. En de yang voedingsmiddelen hebben een verwarmende en opzwepende werking.
Gezondheid
De eeuwenoude Chinese geneeskunst, die het principe van yin en yang gebruikt, geeft een mooie definitie van gezondheid: ‘Vitale gezondheid ontstaat wanneer ‘doen’ en ‘zijn’ in totale harmonie zijn.’ Doen en zijn dansen als het ware met elkaar, ze wisselen elkaar af. Er is een beetje beweging en een beetje stilte. De stilte bevat beweging en de beweging bevat stilte. Gezondheid is dus niet het ene uiterste of het andere. Het is die dans rondom het midden.
Net zoveel yin als yang
Volle granen zijn zo bijzonder omdat ze ongeveer gelijke hoeveelheden yin en yang bevatten. Ze halen je uit de extremen, zoals heel veel doen en vervolgens uitgeput zijn of heel weinig eten en vervolgens heel veel. Volle granen brengen je naar het rustige midden. Ze maken dat je, ook in een hectische situatie (yang) , kalm (yin) kan blijven. En ze zorgen ervoor dat je nog helder en gefocust (yang) kan nadenken wanneer je ontspant (yin). Die granen zijn hiervoor een handig hulpmiddel. In de moderne maatschappij waarin we leven gaat gefocust zijn immers vaker hand in hand met stress dan met rust.
Vijf heilige gewassen
Gierst, een volkoren graan met een kleine gelige korrel, werd in het oude China gezien als één van de vijf heilige gewassen. Dit graan is iets meer yin en werkt daardoor verfrissend en ontspannend. Het is, zeker als je het tot room maakt, geweldig ‘rust en herstel voedsel’. Ik eet het als gezond comfortfood wanneer ik me verhit en overactief voel. Ik eet het wanneer mijn wangen rood zijn, mijn hoofd vol voelt en ik de hele dag rond heb gerend. Ik eet het na een dag vol meetings en als ik nét iets te fel op situaties reageer. Het brengt me terug naar dat rustige midden.
Kyras romige gierst
Hieronder vind je mijn basis recept voor romige gierst. Het is een fluweelzachte pap die makkelijk te verteren is. Je kan het als hartig gerecht serveren, bijvoorbeeld met geroosterde wortelgroenten of granaatappel salade. Maar het is ook een heerlijke basis voor een zoet ontbijt met gedroogde abrikozen, vanille en sinaasappel rasp.
4 kleine porties
Duurt 55 minuten
Ingrediënten
8 handen gierst
+- 750 ml water
3 eetlepels ghee*
Zeezout
Bereiding:
Week de gierst overnacht in water. Giet de volgende dag af en spoel om. Doe de gierst in een pan en voeg vers water toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat in 50 minuten zachtjes garen. Het water is dan verdampt en er is een vochtig granenmengsel ontstaan. Draai vuur uit, voeg ghee toe en gebruik staafmixer om tot een puree te maken. De puree hoort dik te zijn, zoals bij polenta. Mocht het té dik zijn dan kan je altijd nog een klein scheutje water toevoegen. Breng de puree op smaak met wat zeezout.
*ghee is geklaarde boter. Je kan het zelf maken of kant-en-klaar bij de biologische winkel kopen.
Veel plezier met vertragen, mijn romige gierst en je #slowchallenge!!
Xoxo Kyra.
Tekst en fotografie door Kyra de Vreeze | www.kyraskitchen.com