Winter blues? Deze tips kunnen helpen

Winter blues? Deze tips kunnen helpen Winter blues? Deze tips kunnen helpen Winter blues? Deze tips kunnen helpen

Ergens mid januari is het zover, dan heet de maandag opeens ‘Blue Monday’ en schijnen we massaal in een dip te zitten. Maar van koud weer en donkere dagen hóef je je niet sip te voelen: deze tips van Kyra de Vreeze helpen je de winter op waarde te schatten.

Blue monday

Vandaag is het ‘Blue Monday’ en verkeren we schijnbaar massaal in een dip. Dat zijn we het donkergrijze weer zat, hebben we een financieel dieptepunt bereikt, zijn we slecht gemotiveerd en hebben we onze goede voornemens overboord gegooid. De formule voor het bepalen van de meest depri dag van het jaar is alles behalve wetenschappelijk, maar toch zegt mijn gevoel dat er iets van waarheid in schuilt.

Depri

Ik werd geboren op het meest zonovergoten stukje land dat onze aarde rijk is: het tropische eiland Curaçao. Ik groeide op bij een constante temperatuur van 30 graden en liep de eerste vier jaar van mijn leven uitsluitend op blote voeten.

Januari was niet anders dan juli. Toen we naar Nederland verhuisden en ik in de puberteit terecht kwam, veranderde dat. Winters, en vooral de laatste maanden van de winter, werden opeens een stukje zwaarder. Het natte, kille en grijze weer beïnvloedde mijn humeur. Ik had het altijd koud, was passief, duf en kribbig. Ook tijdens mijn ‘early twenties’ had ik last van deze lichte variant van een winterdip.

Meer inspiratie over de seizoenen?

Meld je dan aan voor Leef met de seizoenen en ontvang:
  • 6 dagen lang gratis inspiratie, cadeaus seizoensrituelen in jouw inbox

  • Gratis toegang tot de besloten community

  • Inspiratie over hoe je jouw energie afstemt op de seizoenen

Het hier en nu

De grote ommezwaai kwam toen ik de strijd tegen de winter losliet en me er volledig door liet meevoeren. In plaats van stug vol te houden en zomerse salades te blijven eten, omarmde ik pompoensoep en stamppot. Ik ging eten volgens het seizoen.

In plaats van me koste wat kost in naveltruitjes en dunne bloesjes te hijsen, begon ik me met wol te omhullen. Ik hield mezelf warm en droog. In plaats van te dromen en weg te vluchten naar Tropische oorden leerde ik het hier en nu op waarde te schatten.

Ik zag opeens de unieke schoonheid van de kou, van duisternis en het naar binnen keren, van alles wat de winter met zich meebrengt. Ik gebruikte die tijd voor een dosis ‘soul searching’ en las weer boeken bij kaarslicht. En weet je wat? Ik liet me niet alleen meevoeren tijdens de winter.

Ook de lente, zomer en herfst kregen ieder een eigen betekenis, karakter, kwaliteit en waardering. Ik ben nu volledig winter-dip-vrij en kijk zelfs uit naar de donkerte. Ik sta letterlijk op het balkon te juichen wanneer de sneeuw valt. Wie had dat ooit van een Caribisch meisje verwacht?

Eén ding weet ik zeker. Als het voor mij is weggelegd, dan biedt het hoop voor iedereen!

Daarom deel ik vandaag mijn favoriete tips en items, die helpen de winter te omarmen en daarmee de blues gedag te zeggen.

1. Ga naar buiten

Een van de dingen die mij het meest heeft geholpen, is helemaal gratis. Ik ga elke dag ongeveer 1,5 uur naar buiten, ook al sneeuwt of regent het. Dan maak ik een wandeling in het groen, het park of bos.

De koele lucht verfrist mijn hoofd en tijdens het wandelen zet ik ‘de dingen’ mentaal op een rij. Een mistig bos lijkt prachtig, in plaats van mistroostig. En regendruppels zijn niet vervelend, maar mooi als diamantjes, wanneer ze aan een spinnenweb kleven. Door elke dag voldoende buiten te zijn, verbind ik me met het seizoen.

Ik zie de subtiele veranderingen die van de late herfst de winter maken. En ik zie de natuur veranderen wanneer het weer begint op te warmen. Het leert me dat alles continue verandert, ook al lijkt het eeuwig grijs en donker te blijven. Niets is eeuwig. Alles heeft zijn tijd.

Vroeger bleef ik liever binnen, vlak naast de verwarming. Buiten was het koud, en koud had ik het al. Hierdoor ontstond een vicieuze cirkel.

2. Houd jezelf warm

Het klinkt logisch, maar toch is het dat niet altijd. Toen ik opgroeide waren korte jasjes, low rise jeans en ‘onzichtbare’ sokken in. Een regenpak was voor losers. Wie mooi wil zijn moest pijn (of kou) lijden, dat was het credo. Geen wonder dat ik het koud had! Nu draag ik standaard een zijden hemd onder mijn kleren.

Mijn sokken zijn lang, dik en warm. Ik houd van laagjes, en draag een halflange wollen jas. Ik ben de trotse bezitter van een regenjas en outdoor boots. Mijn handschoenen kocht ik in Chicago, waar het toen -25 was. Ik smeer mijn lichaam in met sesamolie.

Dat heeft een verwarmend en verzorgend effect. Ik zorg niet alleen voor warmte om me heen, ook vanbinnen blijf ik warm. Ik eet pap, soep, stamp- en stoofpotjes, gemaakt met groenten van het seizoen. Ik gebruik verwarmende kruiden als gember, kruidnagel en kaneel. Ik drink warme chocolademelk, koffie en kruidenthee. Ik leerde dat pas wanneer ik mezelf warmte geef, ik de kou kan omarmen.

3. Leef met het seizoen

De winter staat symbool voor rust, reflectie en bezinning. Dit is wat de natuur ons laat zien. De bomen zijn kaal en het land is dor. Groei is schijnbaar even tot stilstand gekomen.

Maar verscholen in de aarde wachten de zaadjes geduldig tot ze in de lente ontkiemen en tot planten mogen uitgroeien. Het enige dat we eigenlijk hoeven te doen, is dat voorbeeld van de natuur te volgen.

Pas je tempo iets aan. Doe het wat rustiger aan. Neem wat meer tijd voor jezelf en voor bezinning.

Laat nieuwe plannetjes onderhuids broeien, maar heb vooral ook geduld. Breng wat licht in de duisternis en versier je huis met kaarsjes. Nodig een vriend(in) uit, eet naast de openhaard een dampende huisgemaakte maaltijd en kruip daarna met een dekentje op de bank. Draag sloffen en grote warme truien. Lees inspirerende boeken die de waardering voor de winter vergroten.

Kook seizoensgebonden, met dat wat nu groeit en geoogst wordt. Eerder leefde ik vaak in de toekomst of het verleden, maar sinds ik met de seizoenen ben gaan leven komt dat steeds minder voor.

Door te eten wat er op dit moment beschikbaar is, verbind ik me met het nu. En wanneer het nu interessant en aantrekkelijk is, dan is het nu het enige dat je nodig hebt. Dan vergeet je al het andere. Als het winter is, leef ik met de winter. En dan wordt al het andere onbelangrijk.

(Dit artikel bespreekt een lichte vorm van neerslachtigheid die met de winter gepaard kan gaan. Is er sprake van (zware) depressiviteit? Dan zijn deze tips niet toereikend en is het belangrijk om hulp in te schakelen van een professional).

Over auteur
Kyra de Vreeze is voedingsdeskundige en auteur. Ze geeft workshops en lezingen over gezonde voeding en een plantaardige levensstijl en schreef hierover verschillende artikelen voor onze site.

Meer lezen over omgaan met een winterdip?

Deze yogahoudingen helpen je uit een winterdip.

Volgend artikel
4 dingen die de winter ons kan leren
4 dingen die de winter ons kan leren