We willen allemaal een gezond en sterk lichaam. Laten we daar vooral ons best voor doen, maar dan wel uit liefde voor ons lijf, niet omdat we het verafschuwen.
Stop met eindeloos diëten, stop met obsessief sporten, puur om af te vallen, en hou van je figuur, ongeacht hoe het eruit ziet. Het is misschien een wat gekke boodschap. Aan alle kanten worden we immers aangemoedigd om juist wél op dieet te gaan en vrijwel iedere sportschool probeert ons met aanbiedingen en de loopband op te krijgen. Nu is er natuurlijk niets mis mee om je lichaam zo sterk en gezond mogelijk te willen hebben, en al helemaal niet om daar zelf iets aan te doen. Het probleem is alleen dat we onszelf vaak niet naar de sportschool slepen en op een sla-dieet zetten omdat we van ons lijf houden, maar juist omdat we het haten. En dat mag weleens afgelopen zijn.
Body positivity
Megan Jayne Crabbe (@bodyposipanda) bestuurt een van de bekendste body positivity-accounts op Instagram. Met ruim een miljoen volgers op Instagram, 24.000 op YouTube én een boek (‘body positive power’) is zij dé stem op het gebied van body positivity. En volgens Crabbe gaat dat er niet per se om dat je altijd dolgelukkig bent met je lijf. In de Volkskrant zegt ze: “Het gaat erom dat ieder lichaam het verdient gerespecteerd te worden, ongeacht hoe het eruitziet. (…) Met één blik op iemands lijf kun je niet zeggen hoe gezond diegene is. Andersom geldt: iemand mag dan dun zijn, maar wel veel roken, drinken of drugs gebruiken – en op die manier veel ongezonder zijn.”
Wees lief voor je lijf
Dun of dik, slank of mollig – laten we onze lichamen liefhebben zoals ze zijn. Op het moment dat we vanuit liefde naar ons lijf gaan kijken, kunnen we er veel beter voor zorgen. Dan hoeven we onszelf niet meer uit te hongeren, maar kunnen we misschien wel wat vaker voor een gezonde optie kiezen. Niet om af te vallen, maar omdat we ons lijf die voedingsstoffen gunnen. En als we van ons lijf houden zoals het is, hoeven we onszelf niet te pijnigen in de sportschool of eindeloos veel saaie herhalingen te doen op een stom apparaat, maar kunnen we lichaamsbeweging uitzoeken dat ons zelf leuk lijkt. Of dat nou een wandeling op de zondagmiddag is, elke dag naar ons werk fietsen of drie keer per week trainen in de sportschool. Wat je ook doet, doe het uit liefde voor je lijf.
Dit zijn vijf belangrijke inzichten voor een body positive leven (volgens Crabbe):
- Al van jongs af aan wordt ons geleerd dat we ons lichaam moeten haten. Omdat het niet dun genoeg is of juist te dun. Of omdat het vel te slap is, de striae te zichtbaar of er cellulitis op je benen zit. Crabbe zegt: word boos dat dát de lessen zijn die de maatschappij jonge mensen meegeeft en geef er niet aan toe door jezelf te beloven nooit meer op dieet te gaan.
- Niemand wordt gelukkig van een leven lang calorieën tellen of jezelf elke dag van tot tot teen in te smeren met anticellulitiscrème (want je bent goed zoals je bent, weet je nog?). Breek daarom met de hele dieetcultuur. Vervang je dieetboeken voor kookboeken met lekkere, gezonde recepten. Verwijder calorieënteller-apps en ontvolg instagramaccounts die ervoor zorgen dat je niet blij bent met jezelf. Volg in plaats daarvan mensen die je echt inspireren, vrolijk maken of iets leren.
- Houd een grote schoonmaak in je kledingkast. Alle broeken, truien en shirts die je bewaarde voor ‘als je die vijf kilo kwijt bent’ mogen de deur uit. Koop kleding die past en waar je blij van wordt als je het aantrekt. Geef de rest weg, is een ander er ook nog blij mee.
- Zet de weegschaal bij het grof vuil (of geef ‘m weg aan iemand die er wél iets mee kan). Hoeveel je weegt, zegt niets over wie jij bent als persoon. Het zegt ook niet zo veel over of je gezond bent, fit bent of sterk bent – dat weet je zelf heus wel.
- Maakt iemand jouw lichaam belachelijk (of ben je het zelf als je voor de spiegel staat)? Kom voor jezelf op. Sluit vrede met je lijf en jezelf.
Beeld: fotografie door Dana van Leeuwen, styling door Marita Janssen
Meer Happinez?
- Dit is de ideale sport voor jouw sterrenbeeld
- Waarom bootcamp een aanrader is, ook als je niet van sporten houdt
- Waarom teamsport goed is voor je mentale gezondheid