Lichaamstaal: zo ontdek je wat de ander écht wil zeggen

Lichaamstaal: zo ontdek je wat de ander écht wil zeggen Lichaamstaal: zo ontdek je wat de ander écht wil zeggen Lichaamstaal: zo ontdek je wat de ander écht wil zeggen

Ons lichaam liegt niet. Het vertelt een verhaal met subtiele signalen. Als je die leert herkennen, kun je iemand beter lezen. En als je je bewust bent van de signalen die je zelf uitzendt, kan dat je helpen meer verbinding te maken met anderen.

Wie herkent niet dat iemand met wie je in gesprek bent steeds even wegkijkt? Of dat je zelf begint te frunniken met je vingers wanneer je zenuwachtig bent? Waar met woorden de waarheid behoorlijk verdraaid kan worden, is dat bij lichaamstaal zelden het geval. Ons lichaam liegt niet. Onbewust laat ons lichaam zien wanneer we ons bedreigd of juist veilig voelen. Dat komt doordat ons lichaam en onze emoties worden aangestuurd vanuit ons limbische systeem, dat deel van onze hersenen dat onbewust reageert. Die onbewuste expressie van ons lichaam is altijd eerlijk.

Beschermende gebaren

Sta je bijvoorbeeld met iemand te praten in wie je geen zin hebt of bij wie je je niet prettig voelt, dan laat je lichaam vaak signalen van ongemak zien. Wat we dan onbewust doen is onszelf beschermen en geruststellen. Bijvoorbeeld door een hand in onze nek te leggen. Daarmee werpen we een kleine barrière tussen onszelf en de gesprekspartner op. De nek wordt beschouwd als een van onze kwetsbaarste delen. Je hand daar leggen is een beschermend gebaar en tegelijk troost je jezelf subtiel door het huidcontact. 

Spiegelgedrag

Elkaar spiegelen doen we onbewust om ons te verbinden met de ander en om vertrouwen op te bouwen, want je roept er gevoelens als begrip en erkenning mee op. Evolutionair kan spiegelen of levelen uitgelegd worden als een manier om je aan te passen aan je omgeving en om samenwerking te bevorderen. Vandaar dat je op borrels vaak mensen in een groepje in bijna dezelfde houding ziet staan. Niemand die daar bewust over nadenkt en toch doen we het bijna allemaal. Tegelijkertijd kun je dat spiegelen ook juist bewust inzetten om je af te stemmen op de energie en het gevoel van de ander.

Een sterkere connectie

Ben je bijvoorbeeld in gesprek met iemand die veel ruimte inneemt, handgebaren maakt en breeduit zit, dan kun je door dat gedrag subtiel te kopiëren een sterkere connectie gaan voelen. Grote kans dat de ander dat onbewust oppakt en non-verbaal ook iets meer jouw kant op komt door de handgebaren iets kleiner te maken en de lichaamshouding aan te passen. Mensen die dagelijks samenwerken gaan door spiegelgedrag zelfs iets meer op elkaar lijken.

Impulsen van troost

Wanneer je de signalen van het lichaam leert lezen, zie je ze ineens overal. Met woorden wordt een verhaal verteld, terwijl het lichaam iets anders zegt. Als luisteraar voel je dan dat er iets niet klopt. Wegkijken, wiebelen, over de arm wrijven: het zijn subtiele tekens dat een ander zichzelf geruststelt. Er wordt serotonine aangemaakt, het stofje dat ons stresshormoon cortisol onderdrukt. Prachtig eigenlijk, dat ons lichaam ons troost door die impulsen te geven dat we onszelf wiegen en over de arm strelen. 

Tekst: Julika Marijn

Meer weten?

In Happinez Vier het samenzijn lees je meer over lichaamstaal. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Meer lezen over het lichaam?

Sta jij in contact met je lichaam? Zo kom je erachter of je goed ‘geworteld’ bent.

Volgend artikel
Dit vertellen je nagels over jouw gezondheid
Dit vertellen je nagels over jouw gezondheid