Als je lichamelijk en geestelijk lichter en evenwichtiger wordt, zul je dat op alle gebieden in je leven merken.
De eerste stap is om je bewust te worden van je gedrag en emoties. Deze vijf inzichten helpen je om met andere ogen naar voedsel en gewoontes te kijken.
1. Bewust eten en drinken
Vaak eten we snel en gedachteloos – en daardoor ook meer dan waar we eigenlijk behoefte aan hebben. Met als gevolg dat we steeds minder snel verzadigd raken, en steeds meer nodig hebben. ‘Eet je drinken en drink je eten’ – hiermee wordt bedoeld dat je elke slok die je drinkt eerst door je mond laat gaan en als het ware kauwt. Groente- en fruitsappen worden op deze manier beter door je lichaam opgenomen. Hetzelfde geldt voor wat je eet: probeer elke hap dertig tot vijftig keer te kauwen. Hierdoor ontwikkel je meer speeksel dat belangrijke spijsverteringsenzymen bevat en dus wordt het voedsel beter verteerd. Bovendien proef je zo écht wat je eet.
Schep niet in één keer veel eten op, en neem even de tijd om dankbaarheid te ervaren. Niet alleen voor het voedsel dat altijd tot onze beschikking staat, maar ook voor alles en iedereen die daaraan heeft bijgedragen. Het duurt ongeveer twintig minuten voordat je hersenen de boodschap krijgen dat je lichaam genoeg gevoed is. Stop met eten wanneer je voelt dat je voldoende hebt gehad, maar nog niet compleet verzadigd bent. Door langzamer te eten voorkom je dat je te veel neemt en zul je steeds minder nodig hebben. Maak van je maaltijden – hoe klein ook – een ontspannen moment. Eet met aandacht, neem er de tijd voor en geniet van wat je in je mond stopt. Bewust eten brengt ons in het moment en verbindt ons met de bron van leven.
2. Bewegen en bewogen worden
Alles op aarde is voortdurend in beweging, tot op celniveau aan toe. Leven ís beweging en daarom is voldoende bewegen een goede manier om aan levenskracht te winnen, zowel fysiek als geestelijk. Maar wat is nu voldoende beweging? Onthoud dat rust roest en overdaad schaadt. Het is beter om elke dag gemiddeld één uur te bewegen dan één keer per week heel extreem. Beweeg het liefst in de buitenlucht; het hoeft niet fanatiek: wandelen met de hond, fietsen, rustig rennen of stevig doorwandelen. Zolang je hartslag maar iets versnelt en het zweet licht op je rug en voorhoofd parelt, zoals de Engelsen zeggen: break a sweat. En doe vooral een sport die je fijn vindt.
Lekker in je vel zitten betekent ook soepel zijn. Bewegingsvormen zoals yoga, pilates en dansen zijn geweldig voor een lenig lichaam én voor een lenige, sterke geest. Want ook je geest wil graag ‘bewogen’ worden. Dit doe je door niet te streng te zijn voor jezelf en dingen te doen die je echt interesseren en raken. Volg je hart, laat je inspireren en durf risico’s te lopen. Wanneer je leeft op een manier die betekenisvol is, heb je het gevoel dat er een reden voor je bestaan is. En dat is de beste voeding die er is!
3. Rust en ruimte scheppen
Een gezonde geest in een gezond lichaam, het is een alom bekende wijsheid, maar het geldt ook andersom. Het is waardevol om te begrijpen hoe lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Onze hersenen en onze darmen hebben dezelfde vorm en dezelfde structuur en zijn rechtstreeks met elkaar verbonden. Naast een goede spijsvertering is het dus net zo belangrijk om je emotionele problemen te ‘verteren’. Hoe meer je in staat bent om anderen én jezelf te vergeven, situaties te accepteren, je over te geven aan het leven en je grenzen te bewaken, hoe minder stress je zult ervaren. Langdurige stress kan ervoor zorgen dat we dikker worden. Hoe bevrijden we onszelf van knagende gedachten en gevoelens en scheppen we ruimte in ons hoofd? Door de stilte op te zoeken, in de vorm van mediteren, wandelen, yoga… Stilte is een primaire behoefte die ons helpt te reflecteren, op te laden en te creëren. Een essentieel ingrediënt van onze spirituele voeding dus. Zonder stilte en ontspanning verliezen we onze levenskracht.
Een opgeruimd huis schept ruimte en rust, net zoals het goed organiseren van de dagelijkse beslommeringen. Ook door vasten ontstaat er meer ruimte in zowel onze geest als in ons lichaam. Het is niet voor niets een eeuwenoud onderdeel van vele spirituele tradities, want: ‘Hoe leger de maag, hoe voller de geest.’ Er zijn vele manieren van vasten, de ene drastischer dan de andere. Maar met één sapvastendag geef je de darmen al rust en wordt je lichaam schoner. Vasten is geen wondermiddel, maar het helpt je wel om een nieuw evenwicht te vinden in je voedingspatroon en verder te komen op de weg naar zelfontdekking en bewustzijn.
4. Jezelf voeden met licht
Al het leven op aarde is doordrongen van levenskracht, ook wel chi, ki of prana genoemd. Deze energie reist in ons eigen lichaam langs energiekanalen, die in de oosterse geneeskunde bekendstaan als meridianen. Ongezonde voeding, stress en gifstoffen, negatieve gedachten en emoties maken dat deze banen geblokkeerd raken en onze energie niet meer vrij kan stromen. Door het gebrek aan levenskracht hebben we meer behoefte aan suiker en ‘gemaksvoedsel’ zoals kant-en-klaarmaaltijden, met als gevolg dat we ons nóg vermoeider gaan voelen. Een vicieuze cirkel dus.
De kunst is om meer levenskracht op het menu te zetten. Tijd in de natuur doorbrengen is een stap in de goede richting; de natuur is één en al vitaliteit. Frisse lucht en (zon)licht geven je meteen energie – zonder de zon zou er gewoonweg geen leven op aarde mogelijk zijn. Licht vormt samen met zuurstof en water onze meest primaire voeding. Er zijn zelfs zeer spiritueel ontwikkelde mensen die slechts van deze drie elementen leven. Niet iets om naar te streven, maar wat wel belangrijk is: het eten van voeding waarin zonlicht ligt opgeslagen, zoals (biologische) granen, groente en fruit. Elke kleur groente en fruit heeft z’n eigen specifieke en heilzame voedingsstoffen. De verschillende kleuren samen vertegenwoordigen het hele lichtspectrum. Maar ook de melk van een dier dat buiten leeft en vers gras eet, bevat bijvoorbeeld veel levenskracht. Veel meer dan bijvoorbeeld de melk van een koe die binnen staat en alleen gedroogd gras krijgt. Als je levend voedsel eet, zul je steeds minder behoefte hebben aan bewerkte en dus ‘levenloze’ producten. Hoe natuurlijker je leefwijze, hoe meer levenskracht je ervaart en hoe meer energie je hebt om het leven ten volle te leven.
5. Luisteren naar je lichaam
Ons lichaam vertelt ons precies waar het behoefte aan heeft, maar horen we het ook? Luisteren we naar de boodschappen die het uitzendt? In ons hectische leven laten we ons meestal meer leiden door de klok en volle agenda’s dan door ons eigen lichaam. Ons innerlijk kompas. We eten omdat het nu eenmaal lunchtijd is, of puur uit gewoonte. Probeer eens werkelijk van binnen te voelen of je maag behoefte heeft aan voeding – en niet aan ‘vulling’.
Vaak eten we uit verveling, of omdat we eigenlijk behoefte hebben aan iets anders, zoals bijvoorbeeld liefde, geluk, begrip, warmte of inspiratie. Eten als troost of zoethoudertje kan af en toe heerlijk zijn, maar lost uiteindelijk natuurlijk niets op. Ga daarom even rustig zitten, sluit je ogen en probeer te achterhalen waar je écht behoefte aan hebt. Drink eerst een groot glas (niet te koud) water. De meeste mensen drinken onvoldoende en verwarren daardoor vaak dorst met honger. Drink zeker zes glazen per dag. De eerste ’s morgens meteen na het opstaan (met eventueel het sap van een halve citroen) en de volgende tussen de eetmomenten in.
Het kan ook zijn dat je gewoon moe bent en een power nap, een dutje, nodig hebt. Ook lucht is zeer voedzaam: onze adem is een belangrijke bron van energie. De meeste mensen gebruiken maar een klein gedeelte van hun totale longcapaciteit. Door een oppervlakkige ademhaling functioneert je lichaam als het ware op een lager pitje. Door dieper adem te halen, waarbij je vooral door je neus inademt en niet alleen je borstkas maar ook je buik gebruikt, komt er meer zuurstof in de bloedbaan die het vervolgens naar je spieren en organen transporteert. Meteen krijg je meer energie. Zoals een oud Indiaas gezegde luidt: ‘Het is een groot verschil of alleen maar het midden van de kamer wordt schoongeveegd of ook alle hoeken en gaten.’ Een goede, volledige ademhaling is de belangrijkste voeding die we onszelf kunnen geven.
Meer Happinez?
- 25 vragen voor een gesprek met diepgang
- Jouw astrologische gids voor een goed seksleven
- De kunst van veranderen