Lichttherapie biedt uitkomst bij somberheid, met name in de winter. Het wordt zelfs ingezet als therapie bij mensen met een serieuze winterdepressie. Benieuwd hoe lichttherapie in zijn werk gaat? Wij leggen het je uit!
De biologische klok verzetten
Bij lichttherapie krijgen mensen ’s ochtends vroeg licht te zien van een speciale lamp. Het licht van deze lamp valt op het netvlies en heeft een positief effect op de biologische klok, die bij iemand met een winterdepressie behoorlijk ontregeld kan zijn. Volgens Ybe Meesters, klinisch psycholoog en werkzaam op de polikliniek Winterdepressies van het UMCG, leidt deze ontregelde klok tot de meeste klachten.
De biologische klok van mensen met een winterdepressie loopt te langzaam, waardoor er geen normaal slaap-waakritme meer is. Door lichttherapie wordt er druk uitgeoefend op die biologische klok en gaat hij weer op het juiste tempo lopen. De biologische klok wordt als het ware weer verzet en het natuurlijke dag- en nachtritme van het lichaam wordt hersteld.
De blootstelling aan licht zorgt ervoor dat het melatonine-gehalte in het bloed daalt, waardoor de behoefte aan slaap een stuk minder wordt. Volgens Meesters hebben 70% van de mensen met een winterdepressie baad bij lichttherapie. Vijf dagen lang iedere ochtend een half uurtje voor de lamp zou voor de meeste mensen voldoende zijn.
Meer inspiratie over de seizoenen?
-
6 dagen lang gratis inspiratie, cadeaus seizoensrituelen in jouw inbox
-
Gratis toegang tot de besloten community
-
Inspiratie over hoe je jouw energie afstemt op de seizoenen
Zelf daglicht creëren
Niet alleen voor mensen die lijden aan een winterdepressie kan lichttherapie helpen; ook tegen de (aanzienlijk minder ernstige) klachten van een jetlag en tegen algemene vermoeidheid in de ochtend biedt de therapievorm uitkomst. Door op het juiste moment van de dag gebruik te maken van een daglichtlamp – rond acht uur ‘s ochtends – zouden vermoeidheidsklachten kunnen verdwijnen.
Voor gezonde mensen met onschuldige klachten kan het geen kwaad om zelf een daglichtlamp aan te schaffen en te ontdekken wat de minuten voor de lamp teweegbrengen. Bij serieuze, ernstige klachten is het volgens Meesters echter verstandig om eerst een deskundige te raadplegen. Bij sommige aandoeningen, medicijnen of omstandigheden kan lichttherapie namelijk verkeerd uitpakken. PsyQ en het UMCG zijn voorbeelden van instanties waar je voor advies van deskundigen terecht kunt.
Meer lezen over de winter?
Zo houd je in de winter je humeur op peil.