Het blauwe licht van onze telefoons, laptops en tablets zorgt ervoor dat ons zicht permanent verslechtert en kan ons uiteindelijk zelfs blind maken, kopte The Guardian. Hoe zit dat? En moeten we ons zorgen maken?
“Blauw licht kan ons blind maken,” lees ik in koeienletters op mijn laptopscherm als ik nietsvermoedend op de website van The Guardian rondkijk. Slecht nieuws voor mij, want net als als 99 procent van de bevolking ben ik nogal verknocht aan het schermpjes turen. Als ik niet door Instagram scroll, zit ik wel achter mijn laptop of kijk ik een Netflix-serie op televisie. Betekent dat dat ik actief meewerk aan de aftakeling van mijn eigen ogen?
Blauw licht is niet goed voor me. Dat wist ik al langer. Het verstoort het natuurlijke dag- en nachtritme, doordat het lichaam het slaaphormoon melatonine minder en later aanmaakt als we ‘s avonds laat nog naar schermen kijken. Als gevolg daarvan slapen we minder én vallen we minder snel in slaap. Niet voor niets heeft vrijwel elke smartphone tegenwoordig een ‘nachtvariant’, dat het beeld van elektronische apparaten geler maakt.
Dat blauw licht ook niet echt top was voor de ogen, was ook al bekend. Het onderzoek dat aantoonde dat zo’n ‘nachtvariant’ nodig was, stelde ook al voorzichtig dat er tekenen waren dat blauw licht schadelijk kon zijn voor de ogen op de lange termijn. Inmiddels gat het niet meer om tekenen, maar kunnen we rustig stellen dat het blauwe licht van onze tablets, laptops en smartphones schadelijk is voor de ogen.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
Hoe zit het precies?
Onze ogen zijn namelijk niet gewend aan al dat blauwe licht. Alle andere tinten licht kunnen door ons hoornvlies en de ooglens tegengehouden en gereflecteerd worden, maar bij blauw licht lukt dat niet. Hierdoor ontstaat lichte schade aan bepaalde moleculen in het oog, retinal bijvoorbeeld. Heel simpel gezegd geeft retinal visuele informatie door aan ons brein. Kortom, het zorgt ervoor dat we überhaupt kunnen zien.
Wat is het probleem?
Retinal is vrij belangrijk dus, dat moge duidelijk zijn. Maar wat is dan het probleem? Als er blauw licht op retinal schijnt, maken de moleculen een soort gif aan dat de fotoreceptoren in het oog beschadigt. Niet tijdelijk, maar permanent. Kortom: op is op. Hoe ouder we worden, hoe meer moeite het ons lichaam kost om dat gif te neutraliseren. Daardoor gaan we op oudere leeftijd ook steeds minder goed zien.
Kunnen we er iets aan doen?
In de zon zit óók blauw licht, dus een zekere mate van beschadiging treed altijd op. Toch helpen we met al die blootstelling aan schermen de natuur wel erg hard. Weg met alle schermen dus? Zulke rigoureuze maatregelen hoeven we voorlopig nog niet te nemen. Uit het onderzoek blijkt dat het blauwe licht onze ogen weliswaar permanent beschadigt, maar dat de mate van ‘blauw licht uit schermen’ nog te tolereren valt. Er wordt nu onderzocht hoe de mate van extra blauw licht door schermgebruik zich verhoudt tot de normale dosis.
Vervolgonderzoeken focussen nu niet alleen op de schade die wordt veroorzaakt door blauw licht, maar ook op de oplossing. Eentje gaf een van de onderzoekers zelf alvast. Namelijk dat makers van elektronische apparaten er slim aan doen om naast de ‘nachtvariant’ ook een blauwlichtfilter in hun schermen te verwerken. Tot die tijd kan het in ieder geval geen kwaad om het scherm eens wat vaker weg te leggen. Daar hebben niet alleen je ogen baat bij, maar eigenlijk alles in je leven. Als dat geen win-win-situatie is.