Zo voelt het om in jouw lichaam te wonen

Zo voelt het om in jouw lichaam te wonen Zo voelt het om in jouw lichaam te wonen Zo voelt het om in jouw lichaam te wonen

Hoe kun je leren je lichaam beter te voelen? Door je aandacht te richten op wát je voelt. Zo kun je oefenen in lichaamsbewustzijn:

De oefening

Ga zitten op een niet te hoge stoel, zodat je voeten plat op de grond kunnen staan en je je rug recht kunt houden, balancerend op je bekken. Houd je hoofd recht boven je ruggengraat; je oren staan aan beide kanten precies boven je schouders. Stel je voor dat je een kroon op je hoofd hebt die je in evenwicht moet houden. Of visualiseer dat je hoofd een waterlelie is, helemaal open gebloeid, die dobbert op het water. Je ruggengraat is de stengel die loodrecht in het water staat en je bekken is de bodem. Geef het een paar minuten tijd.

Voel je zitvlak, voel je lichaamsgewicht rusten op de stoelzitting. Laat het gevoel een beetje uitdijen, uitvloeien, zodat je nog dieper in het zitten zakt. Voel je bekkengebied.

Ga nu met je aandacht naar je voetzolen. Staan ze stevig op de vloer? Voel ze tintelen, voel het contact. Laat ook dat gevoel uitdijen, alsof je voeten een beetje smelten in de vloer en een nog groter oppervlak beslaan.

Nieuw: Happinez Planner

  • Manifesteer jouw dromen en doelen

  • Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren

  • Maak je vision board

  • Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…

Ben je stevig geworteld en zit je stevig, ga dan met je aandacht naar je adem. Je hoeft niet geforceerd diep te ademen, maar vertraag zoveel mogelijk. Adem rustig, langzaam, en bouw als het kan een kleine pauze in tussen de uitademing en de volgende inademing. Geef ook dat een paar minuten tijd.

Ga dan met je aandacht naar binnen, je lichaam in. Voel je ergens hartslag? Ga na of je een ritmisch kloppen voelt, waar dan ook in je lijf: in je borstkas, of achter je ogen, in je vingertoppen, in je buik… Je hartslag is altijd overal in je lichaam en daarom is het in het begin lastig te voelen. Maar als je eenmaal door hebt hoe het voelt, kun je ervaren hoe trouw je hart klopt. Maak je geen zorgen als het een onregelmatig ritme is: het hart is geen mechanische pomp, het is een gevoelig orgaan dat op alles reageert en een gezond hart klopt onregelmatig. Je hartslag voelen is erg goed voor je – het integreert je ‘ik-gevoel’, het stelt gerust, het aardt en grondt je. Je beseft: mijn hart is groot genoeg, wijs genoeg, diep genoeg, om alles wat ik voel mee te omarmen.

Als je jezelf stevig voelt zitten, je voelt je voeten op de grond, je bent je bewust van je adem en je voelt je hart, dan ben je aanwezig in het hier en nu. Dan kun je jezelf de volgende vraag stellen: welk gebied in mijn lichaam vraagt mijn aandacht? En waarom, wat gebeurt daar?

Dat is oefenen in lichaamsbewustzijn.

Over auteur
Vanaf het allereerste begin was Lisette Thooft bij Happinez betrokken. Hoewel ze ooit Engelse literatuur studeerde zelfs een blauwe maandag lerares Engels was, waart ze ondertussen al tientallen jaren met hartstocht, nieuwsgierigheid en verwondering rond in de wereld van de spiritualiteit. Ze vertaalt alles wat ze meemaakt in artikelen, boeken, liedjes die ze zingt met haar gitaar en online cursussen die ze persoonlijk begeleidt.

Meer lezen over dit onderwerp?

In Happinez nummer 4-2020 ‘Zin in samen’ lees je een inspirerende essay over vrede sluiten met je lichaam. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in onze webshop.

Meer Happinez?

Volgend artikel
Drishti: waarom je je bewust moet zijn van je blik tijdens yoga
Drishti: waarom je je bewust moet zijn van je blik tijdens yoga