Creatieve foodstylist Ajda Mehmet bezit de gave om echt overal iets lekkers van te maken. Ze deelt haar kennis over al dan niet vergeten groenten, en maakt daar ook nog eens de verrukkelijkste recepten bij.
Voor je verder leest, druk eerst op play voor een instant weekendgevoel:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Een klik en ik ben onmiddellijk op Ko Pha Ngan, tijdens zonsondergang, met mijn tenen in het zand, het geluid van kabbelende golven op de achtergrond en met vers kokoswater en bananenpannenkoeken binnen handbereik.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
Ik denk niet dat er een betere manier is om je ontbijt te nuttigen.
Thuis in Amsterdam probeer ik deze setting wel eens na te maken, maar het is toch nooit helemaal hetzelfde. De muziek en de pannenkoeken zijn het probleem niet, maar je moet het ‘tenen-in-het-zand’ gevoel vervangen door warme, pluizige sokken, en de zee voor een wandeling langs de Amstel.
Ik heb een zwak voor bananen, maar het is een beetje een haat/liefde verhouding. Dat leg ik aan je uit:
Ik HOUD van alles met banaan erin. Ik houd van banoffee pie, echt. Helaas zie je dit typisch Britse dessert niet veel op de menukaart in Nederlandse restaurants, dus maak ik het vaak zelf. Het is makkelijk, en is vaak nog lekkerder ook. Verder houd ik van bananenmilkshakes, smoothies (vooral met pindakaas erdoor), gekarameliseerde bananen, eigenlijk alles met banaan erin. Maar ik vind gewone, normale, rauwe banaan echt niet lekker. Vies zelfs. Ik weet het, maar ik vind de textuur en de smaak niet fijn.
Als je denkt dat ik vreemd ben: mijn verloofde heeft precies het tegenovergestelde. Hij vindt het heerlijk om rauwe banaan te eten als ontbijt, maar hij vind bananensmaak in gerechten vies. Vooral in desserts. Het lijkt wel alsof smaakwaarneming bij ons verkeerd geprogrammeerd is…
Een ode aan de banaan
Banaan is heerlijk fruitig en heel veelzijdig, ze behouden hun vorm wanneer je ze flambeert, je kunt ze goed invriezen en pureren totdat ze fluweelzacht worden. Ze zijn van nature zoet en perfect te combineren met pittige, zoete en zure smaken. Daarnaast bezitten ze de naar kruidnagel smakende stof eugenol, en die toeneemt als de banaan verder rijpt. Vandaar dat banaan goed samengaat met kruidnagel, kaneel, anijs en kardemom.
Bananen zijn ook nog eens heel gezond omdat ze veel kalium, vitamine B6, vitamine C en manganium bevatten. Ze kunnen helpen bij verstopping, hoge bloeddruk, om je bloedsuikerspiegel in balans te houden en zelfs je stofwisseling verhogen.
Nu ik mijn hart heb gelucht met mijn bananen-bekentenis, is het tijd om het weekend te beginnen met een overheerlijk bananenrecept. Gebruik je lievelingsfruit als topping (ik beleg de mijne altijd met sinaasappelpartjes en kokos yoghurt), en smullen maar!
Bananenpannenkoekjes
Voor 2 personen
Haal de schil van 2 grote rijpe bananen en prak het vruchtvlees fijn. Spoel 1 limoen af onder heet water en boen hem droog.
Rasp de limoen boven de banaan en pers de helft van het sap erboven uit.
Meng 2 theelepels kaneel en 1 losgeklopt ei met de bananenpuree.
Bak er pannenkoekjes van in hete kokosolie.
Deze pannenkoekjes zijn vooral lekker als je ze meteen na het bakken opeet. Als je een grote hoeveel bakt en ze wilt bewaren kun je beter 2 eetlepels (kokos)meel door het mengsel roeren.
De pannenkoekjes worden er wat steviger door en zijn dan goed in een lauwe oven te bewaren.
Tip: een eetlepel kokos door het beslag maakt de pannenkoekjes extra exotisch.