In de overgang? Hormonen zijn je vrienden

In de overgang? Hormonen zijn je vrienden In de overgang? Hormonen zijn je vrienden In de overgang? Hormonen zijn je vrienden

Toen Marjolein Dubbers op 52-jarige leeftijd thuis kwam te zitten met een burn-out, ontdekte ze dat haar hormonen niet haar vijanden waren, maar juist haar vriendinnen. Door slim met ze samen te werken kreeg ze geleidelijk haar energie en gezondheid weer terug.

Inmiddels is Marjolein, oprichter van de Energieke Vrouwen Academie, ervan overtuigd dat je gezondheid niet automatisch achteruit gaat als je de 40 gepasseerd bent. Sterker nog, Marjolein gelooft dat vrouwen juist dán pas in hun kracht komen. De zorghormonen oestrogeen en oxytocine nemen af, terwijl het hormoon testosteron toeneemt en je energie, zelfvertrouwen en lef geeft.

Onder andere door goede voeding geef je je hormonen de mogelijkheid om optimaal te doen waar ze voor bedoeld zijn. Goed nieuws dus, want je hebt veel invloed op de voeding die je tot je neemt. Daarom 4 tips van Marjolein om je hormonen in balans te houden.

1. Eet volop plantaardig

Ons lichaam herkent alleen voeding die rechtstreeks uit de natuur komt. Het haalt daar de voedingsmiddelen uit die het nodig heeft om, onder andere, je hormonen in balans te houden. Voeding die uit een fabriek komt en veel smaakstoffen of suikers bevat, verstoord je hormoonbalans daarentegen. Haal dus eens wat vaker verse groenten en fruit in huis, vooral groene groenten helpen mee je hormonen in balans te krijgen.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

2. Eet met de seizoenen mee

Door met de Nederlandse seizoenen mee te eten krijg je de meest verse groenten en fruit op je bord. En hoe verser, hoe meer voedingsstoffen ze bevatten. Verse voeding geeft je lichaam en je hormonen de informatie die ze nodig hebben om jou gezond en vitaal te houden.


3. Biologisch is echt logisch

De natuur geeft ons producten zonder bestrijdingsmiddelen, dus maak daar vooral gebruik van en voorkom dat je hormoonhuishouding wordt verstoord door bestrijdingsmiddelen. Kies voor biologische of biologisch-dynamische producten. Die laatste gaat nog net een stapje verder als het gaat om gezond bodembeheer, zorg voor het milieu en voedingswaarde.

4. Eet voldoende gezonde vetten

De belangrijkste vrouwelijke hormonen, zoals oestrogreen, progesteron, vrouwelijk testosteron en cortisol, worden gemaakt op basis van cholesterol, een vet dus. Door voldoende gezonde vetten eten houd je je hormoomhuishouding dus op peil. Denk hierbij aan kokosolie, olijfolie en omega 3, wat je onder andere in lijnzaak, chiazaad en walnoten vindt.

Meer lezen over de overgang?

Vier de overgang met dit ritueel.

Volgend artikel
7x verse kruidenthee om je chakra’s in balans te brengen
7x verse kruidenthee om je chakra’s in balans te brengen