Dit happi kerstrecept door Kyra de Vreeze is plantaardig en glutenvrij, en oh zo lekker. Voor een (h)eerlijk kerstfeest!
Weet jij al wat er op het kerstmenu staat? Deze tempeh roast met cranberry saus en schorseneren is een gezond en lekker alternatief, met een donkerrode cranberry saus, een onterecht vergeten groente en een roast van biet en tempeh. Zo zet je deze kerst iets (h)eerlijks op tafel. Eet smakelijk!
Roast van biet en tempeh met cranberry saus en schorseneren
Maakt 2-3 porties
Duurt 60 minuten
Ingrediënten
Cranberry saus
- 125 gram verse cranberries
- 100 ml water
- 7-8 eetlepels rijststroop
- 5 grote salie bladeren, in dunne reepjes
- 15 zwarte peper korrels
- Snufje zeezout
- Paar druppels citroensap
Biet tempeh roast
- 1 gerookte tempeh* ( a 170 gram)
- 1 grote witte ui, geschild en in ringen
- 1 medium biet, geschild en in kleine blokjes
- 35 gram ghee of kokosolie
- Zeezout
Schorseneren
- 400 gram schorseneren
- ½ kleine granaatappel
- 5 grote blaadjes verse salie, heel of in dunne reepjes
- 2-3 eetlepel hazelnoot of pompoenpit olie
- Zeezout en zwarte peper, naar smaak
*Ik gebruikte de gerookte tempeh, verkrijgbaar in de biologische supermarkt
Instructies
Verwarm oven voor op 200 graden Celsius. Doe 25 gram ghee (of olie) in een koekenpan. Voeg ringen ui toe en fruit deze aan. Voeg na ongeveer twee minuten de blokjes biet toe. Bak nog eens twee minuten. Voeg de gehele tempeh toe. Bak gedurende tien minuten aan alle kanten. Doe de tempeh, ui, biet en 10 gram ghee of olie in braadslee, breng op smaak met wat zeezout en zet dit in de oven. Bak in 30 minuten goudbruin. Open de oven elke 10 minuten om met een lepel braadvocht over de tempeh heen te scheppen. Sluit oven weer.
Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’
-
Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
-
Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
-
En nog veel meer
Als de tempeh in de oven zit doe je de ingrediënten van de cranberry saus (behalve de citroensap) in een sauspan. Zet op een laag vuur en laat 25-30 minuten zachtjes sudderen. Draai het vuur uit en laat afkoelen. Voeg een paar druppels citroensap toe.
Terwijl de saus op het vuur staat bereid je de schorseneren. Pel deze met een kaasschaaf of dunschiller. Je hoeft ze vooraf niet te wassen. Spoel de geschilde schorseneren af onder de kraan en doe ze direct in een pan met kokend heet water. Zorg dat ze volledig onder water staan. Kook de schorseneren gedurende 30 minuten op laag vuur gaar. Laat ze uitlekken en leg op een bord. Verwijder de pitjes van de granaatappel en strooi ze over de schorseneren. Voeg salie en olie toe. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
Serveersuggestie
Serveer deze gerechten met een simpele aardappel puree, een extra scheutje hazelnoot of pompoenpit olie, een handje geroosterde hazelnoten of pompoenpitten en wat tamari. Ook het ui en biet mengsel uit de braadslee kan (warm!) mee geserveerd worden.
Merry christmas!
Ga voor meer recepten naar www.kyraskitchen.com.