Ui is een van de veelzijdigste groenten die er bestaan. Rauw geeft hij een pittige toets, gebakken is hij de onmisbare basis voor tal van gerechten en zacht gestoofd wordt ie zoet. Daarbij zit hij vol stoffen die goed voor je zijn. Last but not least is de ui een mooi spiritueel symbool: rok voor rok pel je ’m af tot de kern.
Romige uiensoep met geroosterde uienbloem en peterselieolie
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- Platte peterselie
- Snuf zeezout
- 2½ deciliter olijfolie
- 25 gram boter
- 1 deciliter olijfolie
- 1 grote Spaanse ui of 4 gewone witte uien
- 5 kruidnagels
- 1 theelepel suiker
- 1 kleine venkel
- 2 laurierblaadjes
- 2 vastkokende aardappels
- 1,5 deciliter witte wijn
- 7½ deciliter groentebouillon
- 2 deciliter slagroom
- 4 kleine rode uien
- 2 eetlepels olijfolie
Bereiding:
Begin met het maken van de peterselieolie. Doe een handvol platte peterselie, gewassen en uitgelekt, samen met een snuf zeezout in een keukenmachine en maal fijn. Voeg 2½ deciliter olijfolie e.v. in een dunne straal toe terwijl je de motor laat draaien, tot er een mooie groene olie ontstaat. Zeef de peterselieolie door een fijne zeef of een gewone zeef bedekt met een koffiefilter of kaasdoek. Gebruik de bolle kant van een lepel om de olie door de doek te drukken.
Smelt voor de soep 25 gram boter samen met 1 deciliter olijfolie in een ruime pan op matig hoog vuur. Voeg 1 grote Spaanse ui of 4 gewone witte uien van gemiddelde grootte, grofgehakt, en 5 kruidnagels toe. Zet het vuur laag en bak de ui in 10 minuten glazig.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
Roer af en toe om en zorg dat ze niet verkleuren. Besprenkel de uien met 1 theelepel suiker, voeg het witte deel van 1 kleine venkel, grofgehakt, 1 teen knoflook, grof gehakt, 2 laurierblaadjes en 2 vastkokende aardappels, geschild en in blokjes, toe en bak alles nog 10 minuten. Zet het vuur hoog en blijf roeren terwijl je er 1,5 deciliter witte wijn bij giet, gevolgd door 7½ deciliter groentebouillon en 2 deciliter slagroom. Zet het vuur weer laag zodra de soep kookt, dek af en laat 15-20 minuten zachtjes koken. Maak de soep af door de kruidnagels en laurierblaadjes eruit te halen en de soep helemaal glad te pureren met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper en versgeraspte nootmuskaat.
Verwarm voor de uienbloemen de oven voor tot 180° C. Pel de droge schil van 4 kleine rode uien. Doe het voorzichtig, zodat de onderkant, buitenste rok en bovenkant van de ui heel blijven. Leg de uien met de onderkant naar beneden op een snijplank en snijd door de helft tot 1 centimeter van de onderkant. Snijd de helften nogmaals door en stop weer voor je bij de onderkant bent. Herhaal dit nog 2 keer zodat je 8 partjes hebt en de onderkant van de ui nog intact is. Zet de uien met de onderkant naar beneden in een ovenschaal en besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie. Dek af met aluminiumfolie en rooster ze 15 minuten. Verwijder het folie en zet nog 10 minuten terug in de oven zodat de puntjes van de ‘bloemblaadjes’ knapperig worden.
Serveer de soep in ondiepe kommen. Versier met een uienbloem en een beetje peterselieolie.
Beeld: fotografie door Saskia van Osnabrugge, styling door Maaike Koorman
Meer recepten lezen?
Lees hier een recept voor kaneelbroodjes met hazelnoten.