Kyra de Vreeze neemt je elke week mee in haar wereld van geluk, gezondheid en voeding. In het kader van de Happienz slow challenge laat ze zien hoe je lekker biologisch en gezond eet, zelfgemaakte en eerlijke huishoudproducten maakt en hoe je ondertussen zelf gelukkig blijft.
Zet de tijd even stil
Er zijn van die momenten waarop de tijd even stil lijkt te staan. Ik herinner me mijn basisschool vakanties, de keren dat ik op Curaçao naar de gitzwarte sterrenhemel staarde en de avond dat ik mijn man leerde kennen. Er bestond geen tijd en deze momenten leken eerder jaren dan weken of uren te duren. Hoe ouder ik word, hoe sneller de tijd voorbij lijkt te gaan. De drukte van alledag zorgt ervoor dat ik steeds minder van die ‘de tijd staat even stil’ momenten heb.
Tijdsbesef
Er zijn verschillende theorieën over waarom wij het gevoel hebben dat de tijd sneller gaat naarmate wij ouder worden. Één van die stellingen komt van de psycholoog Hudson Hoagland. Uit zijn onderzoeken bleek dat lichaamstemperatuur gelinkt is aan hoe wij tijd ervaren. Mensen met een hogere lichaamstemperatuur, zoals bijvoorbeeld bij koorts, ervaren tijd veel trager. Voor hen staat de tijd even stil. Kinderen hebben standaard een hogere lichaamstemperatuur dan volwassenen en ervaren tijd anders. Een jaar duurt voor een peuter een eeuwigheid. Ik, als dertiger, knipper met mijn ogen en het is weer oud en nieuw.
Frisse blik
Maar niet alleen lichaamstemperatuur heeft effect op tijdsbesef, ook hoe je met dagelijkse ervaringen omgaat maakt verschil. Je kan de dagelijkse dingen doen vanuit sleur, op een automatische piloot. Dan vliegen de dagen, weken, maanden en jaren voorbij. Maar probeer deze handelingen eens te doen met de frisse blik van een kind, die alles voor de eerste keer ziet of doet. Je ziet dat je aandacht voor het moment de tijd even stil kan doen laten staan. Laat dat waar je mee bezig bent even voor wat het is om naar de doorbrekende zon te kijken, ook al heb je een strakke deadline. En in plaats van je boos te maken over de regen, stap je van de fiets en maak je een regendans.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
In het drukke bestaan dat wij leiden, is het kunnen stilzetten van de tijd geen overbodige luxe maar een belangrijke techniek om stress zijn grip te laten verliezen. Zo kan je met wat kleine trucjes je gezondheid, geluk en levenslust vergroten. Het geregeld stilzetten van de tijd geeft rust en ruimte. Het haalt je uit je hoofd en in je hart. Het stopt je gedachtestroom, vergroot je plezier en verbreedt je gezichtsveld. Het maakt je mentaal flexibel.
Yoga in het ochtendgloren
Als ik naar mijn dagelijks leven kijk zijn er verschillende manieren waarop ik de tijd even stil zet. Ik begin de dag vroeg in de ochtend, als het nog donker is. Terwijl de wereld slaapt, doe ik in stilte mijn yoga oefeningen. Ik kleed me warm aan en lig na de oefeningen, helemaal ontspannen, naar de oorverdovende stilte te luisteren. Ik heb al vertraagd voordat de dag echt begint.
Mijn favoriete yoga oefening om de tijd stil te zetten is karnapidasana, ook wel de knie-naar-oor houding genoemd. Ik gebruikt hierbij mijn knieën om mijn oren af te sluiten. Ik ben ineengedoken zodat ik even niets dan donker zie. Mijn zintuigen komen tot rust en ik kalmeer. Het is als een soort vacuüm. Leeg, stil en tijdloos.
Karnapidasana | knie-naar-oor houding
Karnapidasana | knie-naar-oor houding
Ga op je rug liggen met de armen vlak langs je lichaam en de handpalmen naar beneden. Breng je voeten met gestrekte benen omhoog en zwaai ze met controle over je hoofd. Plaats de toppen van je tenen als mogelijk aan de vloer. Je heupen zijn boven je schouders. Strengel de vingers van beide handen in elkaar, de armen zijn nog altijd recht. Strek je stuitje op richting het plafond. Laat nu je knieën richting je oren zakken. Maak je keel zacht. Plaats je knieën, scheenbenen en voorvoeten aan de vloer. De tenen wijzen naar achteren. Blijf hier zolang het comfortabel is, van een paar ademhalingen tot een paar minuten. Kom voorzichtig uit de houding door de armen te ontstrengelen, je rug te ondersteunen en je stuitje langzaam naar de grond af te rollen. Blijf even gestrekt liggen voordat je opkomt of een volgende houding doet.
Makkelijke variant
Je kan je rug in de volle houding met je handen ondersteunen.
Je kan je knieën in plaats van aan de grond ook naast je voorhoofd houden.
Tijd is relatief en je hebt meer invloed dan je denkt.
JIJ bepaald hoe én hoe snel je het laat verlopen.
Het leven heeft, net als je cd speler, een pause knop.
Happy #slowchallenge!
Xoxo Kyra
Tekst, receptuur en fotografie door Kyra de Vreeze | www.kyraskitchen.com