Soep voedt, herstelt, versterkt en verwarmt. Niet voor niets staat soep op de eerste plaats als het om ‘Good Food’ gaat. Het is waarschijnlijk het oudste gerecht ter wereld. En het meest gevarieerde.
Deze koesterende groentesoep met gierst en tuinkruidenpesto, bijvoorbeeld:
Groentesoep met gierst en tuinkruidenpesto
Maaltijdsoep voor 6 personen
Ingrediënten
- ½ deciliter olijfolie
- 2 uiten, in ringen gesneden
- 200 gram gierst
- 100 gram parelgort
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- ½ rode peper, fijngehakt
- 6 eetlepels gemengde verse tuinkruiden, zoals kervel, bieslook, basilicum, lavas, peterselie, fijngehakt
- 1½ tuinkruidenbouillon
- 300 gram tuinerwtjes, vers of diepvries
- 1 venkelknol, in reepjes gesneden
- 200 gram peultjes, in reepjes gesneden
- 6 stengels bleekselderij, in grove stukken gesneden
- ½ bos worteltjes, in schuine plakken gesneden
- 6 radijsjes, in plakjes gesneden (eventueel)
- boerenbrood
Nodig voor de tuinkruidenpesto
- 50 gram blanke amandelen
- ½ bosje kervel
- ¼ bosje lavas
- 4 takjes basilicum
- 1 teentje knoflook
- 50 gram geraspte jonge geitenkaas
- ½ deciliter olijfolie
Bereiding:
Verhit de olijfolie in een grote soeppan en voeg de uiringen toe. Bak 5 minuten op een laag pitje en voeg dan de gierst, parelgort, knoflook, rode peper en de fijngehakte kruiden toe. Schenk de bouillon erbij. Breng aan de kook en laat de soep 15 minuten op zacht vuur koken. Voeg dan alle overige groenten (behalve de radijs) toe en laat de soep nogmaals 10 minuten zachtjes doorkoken. Rooster voor de tuinkruidenpesto de amandelen in een droge koekepan goudbruin en hak ze grof. Doe ze in een hoge mengbeker, voed de overige ingrediënten toe en pureer alles met een staafmixer tot grove pesto. Schep de soep in kommen en doe in elke kom een lepel pesto. Schep de soep in kommen en doe in elke kom een lepel pesto. Garneer eventueel met plakjes radijs en serveer met boerenbrood.
Geïnspireerd geraakt? Je leest hier meer Happinez recepten.