Als je tot zes (en zeven) kunt tellen, kun je een gezonde maaltijd op tafel zetten… Althans, als je kookt volgens de filosofie van ayurveda. Door in elk gerecht zes smaken (zoet, zuur, wrang, bitter, zout, scherp) te verwerken met behulp van zeven specerijen, zorg je voor het juiste evenwicht.
Bij deze Biryani met okra en bananenraita, bijvoorbeeld. Je maakt het gerecht zo klaar:
Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 tot zes personen
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Week 1 mespunt saffraandraadjes in 2 deciliter water. Prak voor de raita 2 bananen in een kom tot moes. Voeg 5 deciliter volle yoghurt en 1 theelepel komijnzaadjes (fijngemalen in een vijzel) toe. Kook 300 gram basmatirijst gaar samen met 1 laurierblad, 1 kaneelstokje en 3 gekneusde kardemompeulen.
Breng een ruime pan met water en 1 eetlepel zout aan de kook en voeg ¼ bloemkool, in roosjes, en 1 winterpeen, in plakjes toe als het water kookt. Kook in 4 minuten beetgaar. Giet af en spoel koud af. Snipper 2 uien, pers 2 knoflook uit en rasp 5 centimeter gemberwortel. Verhit 3 eetlepels kokosolie en ghee in een ruime (hapjes) pan en fruit hierin de uien, knoflook en gember een paar minuten. Voeg 3 gekneusde kardemompeulen, 4 kruidnagels, 1 theelepel gemalen korianderzaad, 1 theelepel gemalen komijnzaad, 1 theelepel kaneelpoeder en ½ theelepel chayennepeper toe. Bak een paar minuten mee en voeg dan het saffraanwater, de bloemkool, winterpeen, 200 gram doperwten (diepvries) en 300 gram okra (toko) toe en breng het gerecht tegen de kook aan. Roer de rijst erdoorheen en doe het gerecht over in een bakblik. Dek af met bakpapier of aluminiumfolie en doe de biryani nog 15 min in de voorverwarmde oven. Bak ondertussen 50 gram rozijnen en 100 gram cashewnoten in 1 eetlepel kokosolie of ghee tot de noten goudbruin zijn. Bestrooi de rijst met de rozijnen of noten en garneer met grofgehakte verse koriander.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
Voor de bananenraita prak je 2 bananen, doe hier 5 deciliter volle yoghurt en 1 theelepel gemalen komijnzaadjes doorheen en roer goed door. Schenk de raita in glaasjes en serveer deze bij de biryani.
Eet smakelijk!
Meer heerlijke en gezonde gerechten vind je in het Happinez Ayurveda handboek.