Op streekmarkten, bij biologische telers en in oude tuinen kom je ze nog weleens tegen. Bijzondere appeltjes en bijna vergeten fruit als mispels en kwetsen. Koop of pluk ze als je de kans krijgt: je maakt er de lekkerste gerechten mee.
Met geroosterde kweeperen, bijvoorbeeld:
Halveer 1½ kilo kweeperen in de lengte en leg ze in een kookpan. Voeg 4 eet lepels rozenbottelthee (of een andere thee naar keuze), 1 deciliter honing en 2 steranijs toe. Schenk er zoveel water bij dat de kweeperen helemaal onder staan en breng aan de kook. Laat de kweeperen op laag vuur 45 minuten koken tot ze zacht en gaar zijn.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Neem de kweeperen uit de pan en leg ze met de snijkant naar boven in een ovenschaal. Schenk er 1½ deciliter van het kookvocht bij en besprenkel de kwee peren met de helft van 2½ deciliter ahornsiroop. Bak de kweeperen 2 uur in het midden van de oven tot ze diep amber van kleur, zacht als jam en lekker sticky zijn. Besprenkel ze na 1 uur met de rest van de ahornsiroop.
Serveer ze met 200 gram Bastiaansen Blauw geitenkaas.